С разпит на Християн Пендиков започна поредното заседание на делото срещу Илия Спасески и Борче Ангелов за побоя над секретаря на Сдружение "Цар Борис Трети " в Охрид на 19 януари тази година. Делото се води в Охрид.

В това дело Пендиков е в двойно качество - като пострадал и като свидетел, и за пръв път от началото на делото се стигна до неговия разказ за случилото се.

От него стана ясно, че Пендиков познава единия от обвинените - Илия Спасески, с когото до деня на побоя не е имал нито приятелски отношения, нито някакви недоразумения, и до този ден не е познавал втория обвинен - Борче Ангеловски, обвинението към когото беше обединено с обвинението към Спасески на последното заседание по делото през ноември.

По думите на Пендиков неговата компания и тази на двамата обвиняеми са били на маси от двете страни на вратата в едно и също заведение във вечерта на побоя и още с влизането на Пендиков в заведението Спасески и Ангеловски са дошли при него, попитали са го дали не го е срам да се пише българин, започнали са да го обиждат, като единият го е ударил по тила.

Пендиков излязъл от заведението, за да говори по телефона, а Спасески го последвал, издърпал телефона от ухото му, изключил го и го предупредил да не се оплаква, "защото ще стане по-лошо". Пендиков заяви, че решил да си тръгне от заведението, за да не се създава допълнително напрежение и тъкмо тогава, след като излиза от заведението, между две коли на паркинга се случва и побоят.

Пендиков каза, че двамата обвиняеми са го настигнали, започнали са да го удрят, включително с боксове, и да го обиждат "на национална основа", два пъти са го повалили на земята, а накрая Борче Ангеловски го е вдигнал и му е казал да запомни лицето му, което по-късно е помогнало на Пендиков при разпознаването му в прокуратурата.

"Чух женски глас, който каза да престанат да ме бият, защото ще извикат полиция и Илия Спасески, който каза, че за българин не си заслужава да се вика полиция", каза Пендиков.

В резултат на побоя той е с два спукани прешлена, счупена челюст, пукнати ребра и три счупени зъба, два от които вече са извадени. Той разказа, че с разкървавен нос и уста отишъл в полицията, от където го препратили първо в общата болница в Охрид, откъдето след преглед го препращат и към "Св. Еразмо", където му правят прегледи и съветват майка му да намери начин да го заведе в специализирана болница в Скопие.

В "Св. Еразмо" Пендиков дава и първите си показания за случилото се.

На въпрос от страна на прокуратурата каква е етническата му принадлежност и националността му, Християн Пендиков отговори, че е македонски българин.

В залата беше осигурен преводач, в случай че се налага превод от или на български.

(Снимки: БНТ)

В началото на заседанието и двамата обвинени заявиха, че не се чувстват виновни, а адвокатът им Димитрия Цобоски посочи, че целта на защитата е да покаже, че двамата обвинени не са извършители на побоя, а мотивът - етническа нетърпимост, не съществува.

Във въпросите си към Пендиков, част от които бяха протестирани от прокуратурата като несъотносими, защитата питаше дали обвинените са присъствали на панихидата на Мара Бунева в Скопие, в българския парламент, където Пендиков е участвал в среща с парламентарна комисия, за да знаят, че се определя като българин.

Защитата на обвиняемите попита Пендиков вярно ли е, че е бил заловен от полицията с "пакетче с бял прах", адвокатът Цобоски заяви, че близки роднини на потърпевшия използват дрога и ако въобще двамата обвиняеми са замесени в побоя, то причината не е етническата принадлежност на Пендиков.

"Защитата изрази твърдения, за които не представи доказателства и ние ще ги опровергаем", каза след края на заседанието адвокатът на Пендиков Стефан Камишевски.

Кореспонденция със свидетел на защитата, в която се говори за наркотици и се споменава министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, също ще бъде част от защитата, каза адвокатът Димитрия Цобоски след края на заседанието, след като в залата попита Пендиков дали има такава кореспонденция.

Отговорът беше, че ако е имало, то тя е била във връзка с публикации в медиите в Северна Македония, че Пендиков е бил арестуван с наркотици и за посещението на Османи в София, докато набитият секретар на заличеното вече сдружение "Цар Борис Трети" беше във ВМА. Той посочи, че тези твърдения ще бъдат проверени и ако не са верни, ще бъдат опровергани.

Основните въпроси на съдията бяха свързани с това доколко Пендиков и Спасески се познават и каква е била фактическата обстановка в заведението, където е започнало събитието.

Следващото заседание беше насрочено за 7 февруари, а за него са призовани свидетелите на обвинението.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук