50-годишният търговец на обувки Любомир Славейков, който преби с метален прът съпругата си Светла, а после я ръга до смърт с нож, бе осъден на 18 години затвор от Софийски градски съд.

Той трябва да изтърпи наказанието си при първоначален строг режим.

Трагедията се разиграла около полунощ на 25 февруари 2020 г. Три седмици по-рано 48-годишната Светла напуснала семейното жилище в жк "Обеля" и се преместила при родителите си в столичния квартал "Модерно предградие". Причината – жената имала извънбрачна връзка, за която Любомир научил. Между съпрузите, които имат три деца, всеки ден избухвали грозни скандали, като при поредния мъжът залепил устата на жена си с тиксо, за да не го лъже повече.

В крайна сметка търговецът изгонил жена си и тя се пренесла при родителите си. Любомир обаче не можал да се примири с изневярата и решил да я убие, а после да сложи край и на своя живот. Преди да тръгне към дома на тъста и тъща си, той написал в социалната мрежа: "Честта е по-важна от живота".

Когато пристигнал, започнал да рита входната врата и да крещи, че ще убие Светла. Изплашената жена веднага позвънила на сина си, позвънила и на приятел, който подал сигнал до Девето РПУ.

Макар че и синът на Светла, и полицаите се отправили незабавно към адреса, те пристигнали твърде късно. След като не успял да разбие вратата, Любомир счупил прозорец и нахълтал в къщата. Той носел метален прът, с който започнал да удря силно жена си по главата, тялото и крайниците. След това грабнал от кухнята нож и я намушкал 6 пъти в гърдите. Светла издъхнала за минути.

Любомир пробол и себе си в областта на сърцето, прострелял се с газов пистолет, а после прерязал вените на китките си. Обаче извадил късмет. Екип на „Спешна помощ“, пристигнал да спасява съпругата му, спасил него. Убиецът бил транспортирал в "Пирогов".

Според обвинението смъртта на 48-годишната Светла Славейкова е настъпила по особено мъчителен начин, тъй като тя е живяла известен период от време след причинените ѝ травматични увреждания, опитвала се е активно да се съпротивлява и е била в психическо и емоционално състояние да осъзнава ситуацията и да изпитва силни болки и страдания.

Обвиняемият е проявил особена жестокост при извършване на престъплението, тъй като е нанесъл на съпругата си множество последователни удара с нож.

Светла Славейкова е била подложена на системно психическо насилие от съпруга си, изразяващо се в обиди и унижения и е била принудително отстранена от него от семейното жилище, поради което убийството е извършено в условията на домашно насилие, допълват още от прокуратурата.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ