След час се очаква спецнаказателният съд да обяви присъдите по делото „EVN“. Това обяви съдебният състав, след като току-що приключиха изказванията на подсъдимите. Веднага след края им съставът се оттегли на заседание, като обяви, че ще прочете присъдите в 15.20 часа, уточнява в. Монитор.

Подсъдими за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество EVN са министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на „Икономедия“ Иво Прокопиев и трима служители на дружеството „Булброкърс“, избрано за инвестиционен посредник при продажбата.
 

Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват „Булброкърс“.
 

Трайчо Трайков е на съд за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.
„Двама бивши министри вършат престъпления, и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия“, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров.
 

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 млн. лева, са изчислили от прокуратурата.

В последните си думи през съдебния състав преди да бъде обявено решението на първата инстанция по делото, Прокопиев дръпна защитна реч, като заяви, че в пледоариите на прокуратурата имало неверни твърдения, които поставяли евроатлантическата ориентация на България.


Разградският тартор на кръга "Капитал" дори цитира "бащата на комунизма Ленин", като допълни, че днес било различно и да произвеждаш електричество е по-лесно отколкото "дини на бостана". Оплака се също за пореден път, че делото било натиск срещу медиите на кръга "Капитал", въпреки те изобщо не са засегнати в процеса.


И отново изкара защитната теза, че бил съден за "изказване", въпреки че според представените по делото доказателства компанията му "Булброкърс" умишлено е манипулирала търга за продажбата на миноритарния дял в електроразпределителното дружество в полза на купувача EVN, занижавайки с врътки цените.

Че са невинни очаквано пледираха и останалите подсъдими - Радослав Рачев, Любомир Евстатиев, Петър Василев, а също бившите министри на финансите и енергетиката, които се оказаха лично посочени от Прокопиев в първия кабинет на Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Дянков дори заяви, че бил работел в интерес на България.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!