По внесен в съда обвинителен акт на Софийска районна прокуратура, е признат за виновен подсъдим, шофирал след употреба на наркотични вещества, съобщиха от обвинението.

На 26 март 2019 г. около 02:15 часа в жк. „Надежда“, София, той е управлявал лек автомобил, след употреба на наркотични вещества - метамфетамин, амфетамин и марихуана,  установено с техническо средство „Drug Check 3000“.

Съгласно чл. 6, ал. 9 от Наредба № 1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества и техни аналози, употребата на наркотични вещества се установява въз основа на показанията на теста за установяване употреба на наркотични вещества или техни аналози в случаите на отказ за даване на проби за изследване. 

Като подсъдимият е отказал да даде проби за изследване.

Метамфетаминът, амфетаминът и марихуаната са високорискови наркотични вещества, поставени под контрол съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и са включени в Списък І „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Софийски районен съд е признал за виновен подсъдимия по повдигнатото му от Софийска районна прокуратура обвинение и му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и шест месеца, като е приведено в изпълнение и наказание по предходно осъждане за срок от девет месеца „лишаване от свобода“.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.