Непълнолетните убийци от Асеновград -  Исмаил Асан/15/ и Митко Асенов/17/ получиха своите присъди. Исмаил бе наказан с 9 години и 4 месеца затвор. Приятелят му Митко пък получи 2 години условно, като магистратите му измениха и мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в "подписка". Асенов бе освободен веднага, съобщава "Трафик".

Прокуратурата поиска максимална присъда за Исмаил, като на основание член 24, тя да бъде завишена с 3 години или обща присъда от 13 години затвор. За Митко, държавното обвинение поиска 2 години лишаване от свобода. 

Първоначално непълнолетните роми ударили в носа мъжа, който се прибирал към дома си след гостуване у брат му. Това станало в късните часове на 26 май. Митко и Исмаил издърпали торбата на мъжа, като успели да задигнат 3 лева и мобилен телефон. От удара обаче мъжът паднал на земята. Носът му бил счупен и започнало да шурти много кръв.


Ромите оставили така жертвата си и отишли до близък магазин, от където си купили алкохол. След малко се върнали на мястото на инцидента и когато видели, че мъжът все още е там в безпомощно състояние по-малкият Исмаил започнал да скача върху главата му, докато го убил. Освен това около врата на жертвата има следи от душене.

Таксиджия, паркирал в близост, става свидетел на бруталната сцена и веднага вика полицейски екип, който е бил в близост на съседна улица. Униформените заварили младежите над трупа и веднага ги арестували, като едновременно с това извикали бърза помощ. За съжаление при идването си медиците само констатирали смъртта на асеновградчанина.  

Януари тази година бе даден ход на процесът срещу двете момчета.  По време на разпоредителното заседание те отказаха да признаят фактите и обстоятелствата около случая и заявиха, че са невинни. Така делото тръгна по общия ред.

Първото заседание в процеса стартира с обясненията на двете момчета. Те на дълго и широко разказаха какво се е случило в нощта на 25 срещу 26 май 2019 година. Пръв пред съда застана Исмаил, който заяви, че само няколко пъти е ударил жертвата без да е искал да го убие. Митко пък призна всички факти и обстоятелства по делото. 

Процесът продължи със свидетелските показания на редица свидетели - от полицейски служители през преките очевидци на убийството. Ключови бяха показаниеята на двама мъже, видели момчетата и жертвата.