54-годишният благоевградчанин Юлиян Мирчев-Фрико да изтърпи остатъка от 2 години 10 месеца и 6 дни от присъдата от 22 години и 4 месеца за убийство на унгарския тираджия в затвора при първоначален усилен строг режим на изтърпяване. Това постанови Окръжен съд – Благоевград след внесено искане на Окръжна прокуратура за групиране на наказанията по други дела в едно общо, пише struma.bg.

През 2019 г. с определение на Софийски градски съд Юлиян Мирчев е бил условно предсрочно освободен на основание чл. 70, ал. 1 от НК – дадени доказателства за поправяне и фактическо изтърпяване на част от наложеното наказание. Около месец след влизане в сила на това съдебно определение той отново е започнал за извършва престъпна дейност – участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел – извличане на противозаконни облаги от разпространението на високорискови наркотични вещества и тяхното държане с цел разпространение.

Виновността му е била доказана и последното дело срещу него е приключило с наложено ефективно наказание в размер на 2 години „лишаване от свобода“.

Умишленото престъпление, извършено от освободения от затвора предсрочно Мирчев е в изпитателния срок, което е дало законно основание на Окръжна прокуратура – Благоевград да сезира съда да постанови изтърпяване на остатъка от наложеното му общо наказание.

Съдебният акт на Окръжен съд – Благоевград за изтърпяване на остатъка на определеното общо наказание подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Припомняме, че Юлиян Мирчев-Фрико бе осъден на 2 г. затвор за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотици, в която участвали и двамата му синове. В хода на разследването по досъдебното производство на ГДБОП са били събрани доказателства за това, че на 05.01.2022 г. в гр. Дупница Юли Мирчев е държал хероин и кокаин, като обвинението за участие в ОПГ за разпространение на наркотици спрямо него беше при условията на опасен рецидив.

Впоследствие Фрико се призна за виновен и преди 2 месеца сключи споразумение с прокуратурата да изтърпи наказание от 2 години „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване.

Миналия месец споразумение да бъдат осъдени на 15 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок сключиха и двамата му синове Юли и Георги. Групата е следена от март 2019 г. до деня на арестите. Тогава у Фрико са намерени 0,60 г кокаин на стойност 96 лв. и хероин 4,92 г на стойност 442,80 лв. Разследването бе започнато от Спецпрокурататурата, но след закриването й бе поето от Окръжна прокуратура.

Припомняме, че Фрико излежа 22-годишна присъда за убийство и грабеж на унгарския тираджия Имре Фодор на 9 април 2000 г. до Кресненското ханче. Тогава той бе арестуван, но бързо се озова в Гърция, след като на 28 август 2001 г. успя да избяга от арестантската кола, с която полицаи от РДВР – Благоевград го караха към София. Тогава Фрико разряза покрива на автомобила и изчезна в движение, след което се прехвърли в Гърция с фалшиви лични документи. Там бе арестуван на 3 октомври 2002 г. с 250 г хероин, за което съдът в Солун го осъди на 11 г. затвор.

През 2007 г. той бе върнат в България и изпратен в Централния софийски затвор за изтърпяване на присъдата за убийството на унгарския тираджия. Докато изтърпяваше наказанието си, той бе назначен на работа като шеф на печатницата в затвора.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук