След 44 дни убиецът на малката Дамла от Момчилград отново ще влезе в съда. На 6 декември ще се гледа делото в Апелативен съд Пловдив, съобщава 24rodopi.com. Защитата на Мехмед Хасан ще иска по-лека присъда за 26-годишния мъж, убил по особено жесток начин първата си братовчедка.

23-те години затвор, които Хасан получи от Окръжния съд в Кърджали, бяха протестирани от прокуратурата и семейството на убитото 7-годишно дете. Делото се гледа на първа инстанция по съкратената процедура от състав на Окръжния съд в Кърджали. 26-годишният убиец на Дамла получи 23 години затвор, а след изчитането на присъдата родителите на момиченцето огласиха съдебната зала с викове „Смърт!”.

От държавното обвинение поискаха доживотен затвор за подсъдимия, като наказанието да бъде заменено с 29 години „лишаване от свобода” при строг режим.

Зверското убийство бе извършено на 17 декември миналата година. Дни преди това Мехмед открил ключовете за жилището на леля си Седат Муса в своя автомобил и решил да се възползва. Във фаталната нощ майката на Дамла била на работа в завод край Кърджали. Жената карала извънредна смяна. 30 минути след полунощ първият братовчед на Дамла се промъкнал в жилището. Той обикалял стаите, а след като влязъл в спалнята детенцето се събудило. За да прикрие влизането си в жилището младият мъж убил момиченцето. Той го задушил с голи ръце, притискайки устата и носа му. След това увил главата и раменете с тиксо, след което напуснал дома, а дни по-късно бе арестуван. В шахта в близост до блока разследващите открили захвърлените ръкавици, тиксо, ключ за дома, както и два презерватива.

Влизането в дома на спящата Дамла от страна на 26-годишния убиец на детето е продиктувано от „нотка на любопитство”, обяви в пледоарията си служебният защитник на Мехмед Хасан по време на делото за зверското деяние, което разтърси региона.

„Да, съгласен съм. Аз съм си признал още миналия път”, пък бяха думите на Мехмед Хасан при въпрос на съдията дали признава изцяло фактите в обвинителния акт и желае делото да бъде по съкратеното съдебно следствие.

„Не знам какво да кажа! Няма как с думи да изразя, това което е в мен!”, изрече първият братовчед на Дамла преди съдът да се оттегли за вземане на решение.

Припомняме, че съдът реши убиецът да изплати на родителите на детето общо 400 000 лева кръвнина. Бащата, майката и бабата на Дамла бяха частни обвинители в процеса. При обжалването те ще настояват за по-тежка присъда.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ