В продължение на 4 до 6 минути малката Дамла е била душена от своя убиец. Мехмед Хасан притискал главата на детенцето с възглавница, като натискът бил толкова силен, че две от предните зъбчета на детето се счупили…
 
Тези шокиращи подробности станаха ясни, месец след като жестокият екзекутор на момиченцето получи 23 години затвор за зверското деяние.
 
Часове наред Мехмед обикялал с колата си
 
Часове наред във фаталната нощ на убийството Мехмед Хасан обикалял с автомобила си. Първо той се обадил на свой приятел, с когото да се види навън. След отказ, 26-годишният мъж решил да потегли в 22 часа на 16 декември м.г. с автомобила си към Хасково. По пътя обаче почувствал болки в корема и това го накарало да се върне обратно в Момчилград, става ясно от подробностите, описани в мотивите към присъдата.
26-годишният бъдещ убиец продължил нощната си обиколка из улиците на родопския град. Спирал и потеглял безцелно, докато в един момент не паркирал до блока на леля си и първата си братовдечка. Преди три дни мъжът открил в автомобила си изгубените от майката на Дамла ключове за жилището й. Той се подвоумил дали да не ги използва, без да знае, че в същото време леля му е на работа в завод до Кърджали. Сложил си латексови ръкавици, взел тиксо и лепило и влязъл във входа…
 
Телефонно обаждане за извънредна смяна
 
По-рано през деня колега на майката на Дамла й се обадил с молба да дойде на работа в завода за нощна смяна. Тя обяснила, че детето й е само у дома, но все пак решила да поеме извънредната за графика й смяна. Вечеряли с детето, след което легнали двете в спалнята. След като Дамла заспала, майка й тръгнала на работа…
 
Ритнат шкаф събудил детето
 
Близо 40 минути по-късно в жилището се промъкнал първият братовчед на Дамла. В коридора осветлението било пуснато и това му осигурило видимост. Последната стая, в която влязъл, била спалнята. След като направил крачка обаче, кракът му се блъснал в шкаф встрани от вратата. Шумът събудил 7-годишното дете, което казало „Мамо, мамо!". Тогава убиецът действал.
Мехмед грабнал възглавница и започнал да я притиска в лицето на момиченцето. Според съдебните медици, екзекуцията на детето е продължила между 4 и 6 минути. Дамла безпомощно се опитвала да се освободи с ръце и крака.
По-късно аутопсията установява кръвонасядания в ноздрите, избиване на първи и втори горни леви резци с разкъсване на алвиолите на зъбите и кръвни сгъстаци в тях, кръвонасядане на венеца на долната челюст, следи от прехапване на езика, кръвоизливи по лигавицата на клепачите, наличие на кръв в стомаха…
След убийството Мехмед излиза от жилището и изхвърля ръкавиците, тиксото, лепилото, ключовете, както и два презерватива в шахта на улицата. Прибира се у дома си и ляга да спи…
 
Обжалване на присъдата
 
След като мотивите за присъдата вече са готови, то страните могат да обжалват присъдата на по-горна инстанция.
Това ще стори със сигурност убиецът на Дамла. Протестът от страна на защитата на Мехмед Хасан е бил внесен в деловодството на Окръжния съд в Кърджали. Жалби срещу наказанието са подадени и от Прокуратурата, както и родителите на убитото 7-годишно момиченце.
Припомняме, че делото се гледа на първа инстанция по съкратената процедура от състав на Окръжния съд в Кърджали. 26-годишният убиец на Дамла получи 23 години затвор, а след изчитането на присъдата родителите на момиченцето огласиха съдебната зала с викове „Смърт!".
От държавното обвинение поискаха доживотен затвор за подсъдимия, като наказанието да бъде заменено с 29 години „лишаване от свобода" при строг режим.
Зверското убийство бе извършено на 17 декември миналата година.
Влизането в дома на спящата Дамла от страна на 26-годишния убиец на детето е продиктувано от „нотка на любопитство" - това обяви в пледоарията си служебният защитник на Мехмед Хасан по време на делото за зверското деяние, което разтърси региона.
„Да, съгласен съм. Аз съм си признал още миналия път", пък бяха думите на Мехмед Хасан при въпрос на съдията дали признава изцяло фактите в обвинителния акт и желае делото да бъде по съкратеното съдебно следствие.
„Не знам какво да кажа! Няма как с думи да изразя, това което е в мен!"-изрече първият братовчед на Дамла преди съдът да се оттегли за вземане на решение.
Припомняме, че съдът реши убиецът да изплати на родителите на детето общо 400 000 лева кръвнина.
Бащата, майката и бабата на Дамла бяха частни обвинители в процеса. При обжалването те ще настояват за по-тежка присъда.

Източник: 24rodopi.com

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!