Астрономите са стигнали до неприятен извод: астероидът Апофис, наречен в чест на бога на хаоса, набира скорост, докато се приближава към нашата планета. Сблъсъкът, според специалистите, може да се случи през 2068 г., съобщават световните издания.

Информацията за ускорението на Апофис е потвърдена от учените от Хавайския университет. Ускорението се дължи на неравномерно излъчване, действащо като двигател. То се нарича ефект на Ярковски: тяло, загрято през деня, се ускорява по време на охлаждане.

По-рано астрономите бяха сигурни, че сблъсъкът на Апофис със Земята е невъзможен, но последните измервания показват друго. Ако нищо не се промени, падането ще настъпи на 12 април 2068 г. Последствията могат да бъдат катастрофални, отбелязват учените.

Ширината на астероида е 304 метра. Падането ще бъде равносилно на експлозия от 880 милиона тона тротил. Космическото тяло е открито на 19 юни 2004 г. от специалисти от Националната обсерватория Кит Пийк  в щата Аризона. 

Поредните наблюдения показват, че скоростта на астероида се е увеличила значително и траекторията на полета се е променила. Всяка година има отклонение от първоначалния маршрут от 170 метра. Астрономите са пресметнали, че човечеството може да го очаква мащабна катастрофа през 2068 година.

Апофис е третият обект в списъка Sentry Risk Table, който съдържа най-опасните тела, които застрашават нашата планета. Никой не изключва, че падането върху нашата планета може да настъпи по-рано или по-късно: всичко зависи от по-нататъшното поведение на обекта.

Превод и редакция: БЛИЦ