Растения от времето на динозаврите откри полярна експедиция с участието на български и чилийски учени. Находките са на 85 милиона години, съобщават от Българския антарктически институт.

Д-р Кристине Тревисан (Чили) и д-р Стефан Велев (България) се озоваха за няколко дни на палатков лагер на нос Хана, отстоящ на около 15 км от Българската антарктическа база на о-в Ливингстън.

Втора поредна година те работят по съвместен проект между Българския антарктически институт (БАИ) и Чилийския антарктически институт (INACH), имащ за цел изследване на геологията и палеонтологията на различни части от острова.

През настоящия полеви сезон могат да се похвалят с интересни находки от фосилизирани растителни видове с възраст на повече от 85 млн. г. По неофициална информация два от тях са нови за о-в Ливингстън, а вероятно и за Антарктика.

Съвсем скоро българо-чилийският екип предстои да се изправи пред поредното научно предизвикателство.

Ползвайки услугите на чилийския научно-изследователски кораб „Карпух” те ще се отправят към едни от най-отдалечените и слабо изследвани места от острова, където ще работят на полеви условия около две седмици.

"Безаварийното придвижване по вода не би било възможно без командира на базата Драгомир Матеев и логистика-лодкар Павел Григоров. Да им пожелаем успех, а защо не и "динозавърски находки", пишат от Българския антарктически институт.