Естествена добавка, която придава жълт или оранжев цвят на хранителни продукти, може да помогне за предпазване от кожен рак, съобщава сайтът EurekAlert, позовавайки се на американско изследване.
&nbsp;Съставката анато, която се извлича от растението ачиоте, е използвана от древните маи като боя за тяло. В наши дни анато масово се употребява в хранителната индустрия като добавка, придаваща характерния цвят на продукти като масло, маргарин или сирене чедър.<br /> <br /> В изследване с мишки специалисти от университета в Аризона са установили, че съединение в добавката анато, известно като биксин, предотвратява образуването на ракови клетки и предпазва от кожни увреждания от ултравиолетова радиация. Съединението не унищожава раковите клетки, а на първо място пречи за формирането им, обясняват изследователите.<br /> <br /> &quot;Съединението биксин служи като вътрешна защита срещу ултравиолетови увреждания, като активира защитните механизми на клетките срещу действието на канцерогени. Откритието е уникално, тъй като касае хранителна добавка, а не слънцезащитен продукт&quot;, пишат изследователите в сп. &quot;Free Radical Biology and Medicine&quot;, цитирано от БТА.<br /> <br /> <a href="https://zdrave.to/vitamini-i-dobavki/1968-magneziqt-pazi-ot-rak-na-zadstomashnata-jleza" target="_blank"><span style="color: rgb(51, 153, 102);"><u><strong> Кой елемент пази от рак на задстомашната жлеза четете на най-полезния здравен сайт &nbsp;zdrave.to</strong></u></span></a>