Центърът за стратегически и международни изследвания публикува сателитни снимки на третия китайски самолетоносач, строителството на който е към завършване в Шанхай, съобщи CNN.

Както отбелязва телевизионният канал, Китай използва технологии, подобни на тези на САЩ за новия кораб: стартов катапулт, който позволява на борда на самолетоносача да се разместват самолети от най-различни типове.

Кристин, заслужават внимание и новите сателитни снимки, публикувани от Вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания преди няколко минути, които показват не макет, а истински самолетоносач, който Китай почти завършва в Шанхай. Китайският самолетоносач е оборудван с технологии, подобни на тези на американските самолетоносачи.

Това ще бъде третият самолетоносач на Китай. Страната построи първите два кораба на базата на остарели съветски технологии, включително трамплин за излитане на самолети.

Този метод на излитане изисква голямо количество гориво и само определени самолети могат да го направят. При това, съгласно сателитните снимки, на новия самолетоносач се използва катапулт, който е основната опора на американския флот от 11 самолетоносачи. Катапултът изтласква самолета от палубата, спестявайки гориво. Тази технология позволява на борда да се използват самолети от различни типове.

Технологията е много подобна на тази, използвана на американските самолетоносачи и може би е дори по-напреднала от тази, използвана на по-старите американски кораби, казват експерти.

Въпреки това, разбира се, самолетоносачи с такива технологии са на въоръжение в САЩ от десетилетия, а за Китай това ще бъде първият, така че страната няма всички необходими оперативни познания. В тази връзка военен експерт от Тайван ми каза, че ще отнеме много време, докато Китай настигне САЩ.

УИЛ РИПЛИ, кореспондент на CNN: Колко време ще отнеме китайските ВМС да се превърнат в реална заплаха за ВМС на САЩ?

ЛИН ИНЮЙ, доцент в Националния университет „Сун Ят-Сен“: Мисля, че ще им отнеме много време, защото ако искате да станете глобална военноморска сила, първото нещо, от което се нуждаете, е военна база в чужбина.

УИЛ РИПЛИ: Говорим за години или десетилетия?

ЛИН ИНЮЙ: Мисля, че ще им отнеме повече от 20-30 години.

УИЛ РИПЛИ: 20 - 30 години...