Днес почти е неизбежно да не ползваме Wi-Fi връзка у дома си, затова е важно да имаме стабилен Wi-Fi сигнал. Често обаче домашната ни Wi-Fi мрежа е много капризна, тъй като понякога интернет връзката идва и си отива, без да можем да направим нещо по въпроса.  
За щастие, има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, за да забравите тези  проблеми и да подобрите Wi-Fi сигнала у дома си. В тази статия Make Use Of разкриват седем съвета, които със сигурност ще са ви от полза, тъй като ако ги последвате ефективно ще повишите безжичния сигнал от вашия рутер.

1. Важна е позицията на рутера
Много хора пренебрегват факта, че безжичните сигнали са радиовълни, които трябва да могат да пътуват из целия ви дом с лекота. Wi-Fi сигналите не могат да проникнат изцяло през стени, врати и други предмети. Ето защо за да се разсее равномерно Wi-Fi сигналът у дома ви, поставете вашия рутер на открито място по възможност в центъра на всички стаи в дома ви и на по-високо – върху шкаф, на бюро или рафт.

Ако живеете в къща на два етажа и искате да ползвате рутера във всички помещения и на горния етаж, задължително поставете рутера на най-високия рафт в някоя от стаите на първия етаж. А ако къщата ви е на три етажа, поставете рутера на втория етаж за равно покритие във всички посоки.

Освен това имайте предвид, че безжичните сигнали са навсякъде около нас. Те идват от електронни устройства, Wi-Fi рутери, сателити, клетъчни кули и други. Дори и ако вашият компютър или таблет са съвсем близо до рутера, това може да има неблагоприятен ефект върху цялостното качество на сигнала. Има едно много полезно приложение, наречено „The Architecture of Radio” – налично за  iOS и Android, което използва публична информация за спътници и клетъчни кули, заедно с Wi-Fi информация и създава карта на всички невидими сигнали около вас. 

2. Антените на рутера
Ако вашият рутер има външни антени, трябва да се уверите, че те са насочени в правилната посока, за да се оптимизират обхватът и производителността. Повечето от нас естествено позиционират антените така че те да "гледат" нагоре, но се препоръчва да ги позиционирате перпендикулярно една на друга.

Рутерът ви може да има вътрешна антена, но тя да не работи добре или изобщо да няма. Ако рутерът ви няма антена и не искате да харчите пари за изцяло нов рутер, едно алтернативно решение е да  закупите USB антена за вашия компютър.

3. Купете ретранслатор (усилвател) на безжичната мрежа в дома си
Можете да си купите устройства, които ще усилят и разпространят вашия Wi-Fi сигнал, като например ретранслатор. Те не са скъпи и са съвместими с почти всички съвременни рутери и модеми.

4. Обновете фърмуера
Добра идея е да се провери дали има налична актуализация на фърмуера за вашия рутер. Може би няма да получите никакви интересни нови функции, но това е най-лесният начин да се подобри цялостната работа и сигурността на вашия рутер. Съвременните рутери понякога имат функция за автоматично актуализиране на фърмуера или позволяват само с натискането на един бутон да направите тази актуализация. Ако вашият рутер не предлага това улеснение, ще трябва да посетите сайта за поддръжка на производителя на вашия рутер и да изтеглите актуализацията, а след това да я инсталирате ръчно.

5. Изберете правилния канал
За да сведете до минимум смущенията от съседните Wi-Fi сигнали извън дома ви, просто променете безжичните канали във вашия рутер. За целта трябва да изберете само между канали 1, 6 и 11. За да определите кой канал е най-добрият вариант за вас, ще трябва да разберете кой канал използват съседите ви. За целта отворете Command Prompt и напишете „netsh wlan show all“.

6. Сменете честотата
Устройствата са настроени от производителите да работят на различни честоти. Обикновено безжичните рутери работят на 2,4GHz честота, а употребата на допълнителни смартфони или Bluetooth устройства допълнително ще забави скоростта им, тъй като и те оперират на същата честота. Ако имате рутер, който поддържа честота 5 GHz, трябва да се възползвате. Това е по-нов стандарт, което означава, че повечето от рутерите във вашия квартал, вероятно няма да го поддържат. Не само това, но също така има много повече канали, които са разположени по-далеч един от друг, отколкото в 2.4 GHz честота.

7. Сменете рутера си с нов
Може да е дошло време да смените стария си рутер с нов. Ако въпреки усилията ви, Wi-Fi сигналът у дома ви все още е слаб, инвестирайте в нов рутер.