Музиката въздейства на мозъка ни така, както сексът и употребата на наркотици, установиха канадски учени. До момента това беше само предположение, информира bTV.
Новото изследване ще помогне на неврофизиолозите да направят добри предположения по какъв начин наркотиците влияят на мозъка ни и защо водят до пристрастяване.

Предположението е проверени като учените блокирали попадащи под въздействието на наркотиците рецептори на нервни клетки. Според тях това трябвало значително да намали удоволствието от слушане на музика и това се оказало вярно.

За целта бил използван препаратът налтрексон, който е антагонист на опиоидните рецептори, като на 21 участници в експеримента бил предложен въпросният препарат. Едната част от тях приели плацебо, като дори учените не знаели кои участници са приели препарата и кои не.

Потиснатата активност на въпросните рецептори в мозъка значително намалила удоволствието от слушане музика. Предстоят експерименти, чиято цел ще бъде да се провери какво удоволствие доставя самото очакване да слушаме музика.