Онлайн са разпространени тестови кадри на създадена от китайски разработчици система за купол, оборудвана със система за откриване, разпознаване и проследяване на цели с изкуствен интелект.

Според разработчиците системата е способна да разпознава цели с размери 6,5x3 метра на разстояние до 3,5 километра. Кулата е оборудвана с 905 nm лазерен далекомер, способен да извършва балистични изчисления на вражеска цел на разстояние до два километра.

Освен това системата е оборудвана с термовизионен модул с разделителна способност 640 x 512, който дава възможност за идентифициране и проследяване на цели независимо от времето на деня и метеорологичните условия.

Получените изображения се обработват с помощта на система с изкуствен интелект.

Предполага се, че с такива кули могат да бъдат оборудвани с автоматични пушки, тежки картечници и други оръжия.

Системата може да бъде инсталирана на безпилотни платформи, включително роботизирани кучета, безпилотни превозни средства и UAV.

Освен това е възможно системата да се инсталира постоянно за изпълнение на защитни задачи.

Също така се съобщава, че Китай продължава да подобрява роботизираните кучета за изпълнение на различни задачи.

По-специално, сред новите разработки са два сапьорски робота , единият от които е предназначен да открива мини, а другият да ги неутрализира.

Освен това и двата апарата са снабдени с термовизионни камери, което им позволява да работят през нощта или при лоша видимост, осигурявайки непрекъснатост на подкопаващата работа.