Китай може би се доближава до свещения граал на технологията за стелт подводници - задвижваща система без механични движещи се части.

Тази технология ще елиминира всички забележими вибрации, предоставяйки безпрецедентни стелт възможности под вода, отбелязва китайското издание Asia Times.

Изданието пише, че новата технология ще се основава на факта, че подводниците ще бъдат лазерно задвижвани.

Почти 70 000 нютона тяга ще бъде произведена с помощта на 2 мегавата мощност, излъчвана през покритието на подводницата от оптични влакна, всяко по-тънко от човешки косъм - пише в изданието. 

Разбира се, технологията на лазерния двигател не е нова. Преди двадесет години японски учени представиха концепцията за използване на лазери за задвижване на подводници.

Идеята обаче не беше доразвита по ред причини. 

Въпреки това Китай и редица други страни са финансирали изследвания в тази посока и постепенно се придвижват към целта си.

И въпреки че по-рано беше съобщено, че досега е постигната само малка лазерна мощност, наскоро, според Asia Times, китайски учени от инженерния университет в Харбин са разработили лазерен двигател, който увеличава ефективността на преобразуване на лазерите в тяга с три до четири пъти. 

За разлика от Китай, САЩ изследват технологията за магнитохидродинамично задвижване (MHD) като алтернатива на механичното задвижване от 60-те години на миналия век.

Технологията MHD използва магнитни полета и електропроводими течности за генериране на тяга, като потенциално предлага редица предимства пред традиционните системи, задвижвани от витла.

Въпреки това, тези технологии, както и лазерните, продължават да бъдат на етап изследвания и разработки.