ВВС на САЩ показаха снимки на стратегически бомбардировач B-52H Stratofortress във въздушната база в Гуам с хиперзвукова ракета AGM-183A ARRW. Това съобщава The War Zone.

По време на учение на военновъздушните сили ракетата AARW беше публично показана в стратегическа база на САЩ в Тихия океан. 

Боеприпасите бяха показани въпреки факта, че армията реши да спре разработката на AGM-183A поради неуспешни тестове. Така че тези снимки повдигат нови въпроси за противоречивото бъдеще на хиперзвуковата ракета.

Ученията бяха посветени на изучаването на хиперзвуково оръжие в базата Андерсен. Една от снимките показва и серийния номер на ракетата AR-AUR-005. 

Екипажите на B-52 от 23-та експедиционна бомбардировъчна ескадрила и 49-та ескадрила за тестове и оценка бяха включени в изучаването на оръжието.

 

„Екипажите се фокусираха върху основите на хиперзвука, оперативни и логистични аспекти, както и задълбочени тактически дискусии“, отбелязаха ВВС.

Изданието отбелязва, че все още няма индикации, че ВВС на САЩ възнамеряват да тестват ARRW в базата в Гуам. Този вариант обаче е възможен, защото това би било демонстрация на сила в Тихоокеанския регион. 

Това може да изпрати сигнал до Китай и други потенциални врагове.

ARRW се състои от два основни компонента: безмоторна хиперзвукова ускорителна система в носа и голям ракетен ускорител в задната част. Бустерът ускорява цялата ракета до нейната оптимална скорост и височина, след което се отделя.

На 28 декември стана известно, че B-52 Stratofortress се модернизира за носене на хиперзвукови ракети HACM.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук