В петък и събота от слънчевите петна AR2978 и AR2975 беше наблюдавана поредица от изригвания клас М2 и М3. Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетно пространство, ще достигнат Земята към 14 април и ще предизвикат силна геомагнитна буря от клас G3 (кр-7 индекс), сочат данните, цитирани от Meteo Balkans.

Астрономи предупреждават, че тя може да се окаже и дори по-силна - от клас G4. Според учени подобни бури, могат да предизвикат проблеми в телекомуникационните системи.
 


Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

Изригването е придружено от изхвърляне на заредени частици от плазма, изстреляни към Земята със скорост от 700 км/сек. През изминалите няколко дни наблюдаваме засилване на слънчевата активност, което ще доведе до по-чести и по-силни магнитни бури.

Какво може да ни причини?
Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация. 

Как да се предпазим?
При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци и да пием повече вода. Не е препоръчително продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

За любителите  
Бурята ще предизвика красиви полярни сияния. Точките, от които те ще могат да се наблюдават най-добре са Северна Великобритания, Норвегия, Канада, Шотландия и Ирландия.