За първи път Украйна използва турския ударен дрон “Байрактар” TB2 в Донбас, с такъв атакуваха артилерийската позиция на Народната милиция на ДНР в района на Гранитное в Донецка област.

Заповедта е дадена лично от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Валерий Залужни. Освен това въоръжените сили на Украйна станаха по-активни в „сивата зона“. За ситуацията в Донбас - в материала.

Турският опит

Украинският генерален щаб публикува кадри от успешния въздушен удар от камерата на дрона. „Байрактар“ витае над позицията на донецката гаубица Д-30 и артилерийския екипаж, височината е малко над пет километра.

Операторът натиска бутона за стартиране и малка по размер бомба МАМ-С с лазерна глава за самонасочване се запътва към целта. В последния момент преди експлозията войниците падат на земята. Гаубицата е унищожена, но хората изглеждат оцелели.

Очевидно украинските военни внимателно са проучили опита от използването на тези дронове в конфликтите от последните години. Прости и ефективни "Байрактарите" при липса на мощна противовъздушна отбрана на противника действат практически безнаказано.

Това ясно беше доказано Азербайджан миналата есен с подкрепата на Анкара, демонстрирайки пълното си технологично превъзходство над защитниците на Нагорни Карабах.

Въоръжените сили на Украйна не крият, че в случай на възобновяване на бойните действия в Донбас ще разчитат и на модерни дронове. Сега разполагат с шест “Байрактар” и няколкостотин високопрецизни боеприпаси.

В близко бъдеще Украйна ще закупи още около 15 дрона. Освен това Анкара и Киев се договориха през лятото за съвместно производство на БПЛА. Според украинските анализатори за пълномащабна настъпателна операция в Донбас са необходими около петдесет ударни машини.

Трябва да се каже, че “Байрактар” са били използвани в Донбас и преди, но изключително като разузнавачи. Месеци наред летят по линията на съприкосновение, провеждат наблюдение, разкриват позициите на противника. Заповедта на главнокомандващия Залужни за нанасяне на бомбен удар показва, че списъкът с мишени за дронове е сформиран. Възможно е атаките им скоро да станат ежедневие.

Нарушаване на споразуменията

Украинският генерален щаб подчерта, че дронът не е пресичал линията на съприкосновение. Телеметричните кадри обаче показват координатите - ако се съди по тях, дронът е влязъл на 15 километра в ДНР. Въпреки че дори само прелитането над линията на фронта е строго забранено от Минските споразумения - само БПЛА на наблюдателите на ОССЕ могат да летят във въздуха. Украйна обаче не крие, че няма да спазва никакви споразумения.

„От една страна, безпилотните летателни апарати “Байрактар” TB2, като нов елемент от конфликта в Донбас, определено ще внесат промени в действията на страните, което ще повлияе на подреждането на силите като цяло“, смята експерт в областта. на БПЛА Денис Федутинов.

„От друга страна, те не бива да се надценяват. Сами по себе си тези системи представляват компромисен вариант за страни, които поради политически ограничения или недостатъчни бюджетни възможности не могат да си позволят по-модерни технологични решения. След изработването на средства за противодействие, тяхната ефективност ще падне”.

Според него турските дронове са много уязвими от такива съвременни системи за противовъздушна отбрана като ПЗРК "Игла" или "Стрела", системите за противовъздушна отбрана "Панцир" и "Тор", както и системите за радиоелектронна борба. Проблемът е, че защитниците на ДНР и ЛНР нямат почти нищо такова. Освен това атакуващите дронове са мощно средство за психологически натиск, защото могат да „влетят“ във всеки един момент.

Според Игор Коротченко, главен редактор на списание “Национална Отбрана”, Русия трябва да помогне за създаването на зона, забранена за полети над воюващия регион. Загубата дори на един БПЛА на стойност пет милиона долара веднага ще охлади плама на украинските генерали.

Битки в "сивата зона"

„Официалното изявление на висшите служители на Украйна за използването на БПЛА и умишленото нарушаване на Минските споразумения предизвикателство и опит не в словесни битки, а на практика да се разбере какво друго ще им бъде разрешено, докъде им е разрешено и доколко може да нахалстват", каза прессекретарят на ЛНР Родион Мирошник.

“Докога няма да си го получат и колко ще ги търпят. Западните гаранти, както и международните наблюдатели, предпочитат да не забелязват инциденти като този, а след това дълго време се чудят на глас как е можело да се случи нещо подобно и кой ли може да го е направил”, допълни той.

Украйна нарушава споразуменията не само във въздуха. В началото на седмицата отряди на националисти влизат в Старомариевка, намираща се в „сивата зона“. Преди това там няма милиции или украински войници. В селото живеят няколкостотин души, 35 са с руски паспорти. Украинските въоръжени сили вече арестуват хора за сътрудничество с ДНР.

Артилерийските обстрели се засилват по цялата линия на съприкосновение. В сряда са повредени електропроводи - селата Первомайск и Воля от Телмановски района остават без ток. Освен това импровизиран дрон камикадзе атакува бензиностанция в Донецк. За щастие боеприпасите не се взривяват.

Председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин възложи да се образува наказателно дело за неотдавнашния обстрел на населени места в Донбас и „други незаконни действия срещу руски граждани“.

Между другото, армиите на непризнатите републики също започват активно да се противопоставят на въоръжените сили на Украйна. И така, онзи ден украински военнослужещ беше убит в резултат на „отговора“ на артилерията на милицията.

Андрей Коц