Антипаразитното лекарство "Ивермектин" предотвратява проникването на COVID-19 в ядрата на клетките, следователно може да бъде много ефективно за лечение на човек с коронавирус с минимални странични ефекти, казват американски и руски експерти.

По-рано група учени от Австралийския институт за биомедицински изследвания Moнаш публикуваха статия за резултатите от тестовете на антипаразитното лекарство "Ивермектин" при лабораторни условия, в която те наблюдават антивирусната активност на лекарството върху клетки, заразени с SARS-CoV-2.

В България има достатъчни запаси от това лекарство, коментираха преди дни и наши специалисти.

"При лабораторни тестове беше установено, че то инхибира проникването на РНК вируси в ядрата на клетките. Това се отнася не само за коронавируса COVID-19 (SARS-CoV-2). То се отнася и за други коронавируси, отнася се за HIV инфекция и към РНК вируси, които причиняват ежегодни респираторни заболявания “, казва Алексей Живов, главен лекар на болница в Илински.

Проф. Иво Петров: Гореща новина за ново лекарство срещу COVID-19, има го и в България!

Лекарят отбеляза, че в лабораторни условия е показано, че това лекарство намалява натрупването на коронавирус с около 5 хиляди пъти.

"Ефектът на лекарството върху вируса беше изследван в лабораторни условия. Мишките, заразени с вируса, също бяха тествани. Никой не знае как ще се държи лекарството, когато действа върху вируса при хора, но тъй като няма време за провеждане на серия от предварителни тестове, вероятно лекарството незабавно ще стартира в клиничната практика в страни, където е налице.

Всъщност клиничните изпитвания ще продължат при хора, което е нормално. Това лекарство дава надежда, че ще бъде възможно да се спасят хората. В допълнение, "Ивермектин" вече е бил тестван при хора, когато са проверявали неговите антипаразитни свойства “, уточнява Живов.

Учени: Това е лекарството, което убива коронавируса за 48 часа

Лекарят допълва, че "Ивермектин" е антипаразитно лекарство, а антивирусната активност е неговият страничен ефект.

Той добавя, че друго лекарство, което сега се използва при лечението на коронавирус - хлорохин се предписва в ранния и средния стадий на заболяването, а "Ивермектин" може да помогне в по-късните етапи, тъй като по-лесно се понася от организма.
Докторът по биологични науки, професор в Колежа по системна биология GMU (САЩ) Анча Баранова е съгласна с колегата си от Русия.

"Това вещество ("Ивермектин" ) е проучено отдавна, за откриването му през 2015 г. те дадоха Нобелова награда, но не за антивирусните му ефекти, а за други - от значение за жителите на горещите страни и за добитъка.

След това откриха неговата антивирусна активност. Той беше тестван на няколко опасни вируса и беше успешен, но изследванията не надхвърли първоначалните експерименти.

Разбира се, "Ивермектин" не беше проверен при пациенти с COVID-2019, няма гаранции, че ще работи в този случай. Въпреки това е безопасно за хората, те го ползват като антипаразитно лекарство в бедните страни. За това лекарство е лесно да се направи изследване, въпросът е коя ще е държавата, която ще го направи по-бързо ", казва Баранова.

Тя потвърди, че лекарството може да се използва за лечение на хора, заобикаляйки етапа на тестване на животни, тъй като преди това е бил тествано върху хора.

"Ако всичко се получи с тестовете, значи много прилича на вълшебното хапче. Интересното е, че това лекарство има антималариален ефект, като хлорохин, който се използва за лечение на COVID-19.

"Ивермектин" блокира предаването на малария, дори и да ви ухапе малариен комар. Има още едно интересно антималариално лекарство, което току-що започна да се тества срещу коронавирус - това е артемизинин (артемисунат). То е естествено, направено от пелин. Ако проработи, тогава ще има друг вариант на лечение ",  добави Баранова.

Превод: БЛИЦ