Румънските щъркели няма да мигрират тази година, а кафявите мечки отказват хибернация и зимен сън. Защо, защото е достатъчно топло у дома, пише румънското издание "Универсул", цитирано от Нюз бг.

Експерти твърдят, че някои румънски бели щъркели вече не правят тежкото годишно пътуване на хиляди километри на юг над Средиземно море, за да прекарат зимата в по-топлите климатични условия.

Може да не е толкова добре като Африка, но по-топлото време дава приблизително 10 000 щъркела причина да не пътуват.

"Те мигрират, защото нямат храна, но ако има храна, те ще останат", коментира Овидиу Буфнила от Румънския орнитологическо общество.

По-меките зими също улесняват живота на румънските щъркелите: Храна като жаби, плъхове и други гризачи се предлага целогодишно, отбелязва Буфнила. "Това е първият ефект от глобалното затопляне", допълва той.

Няма проучвания за тези модели, но "досега са ни докладвани десет или повече случая ... но има все повече и повече. Започна през 2013 г., в Могосоя имаше един щъркел, който остана през зимата, след това друг в Сф Георге, след това един във Фагарас ... и има други, за които не знаем."

Щъркелите, които са месоядни животни, намират храна на сметищата.

Кафявите мечки в Румъния също се оказват засегнати от климатичните промени. Вместо да си устоят бърлога и да се устроят за 3-6 месеца зимен сън, топлото време ги държи будни, навън и обикалят за храна, заяви Кристиан Ремус Пап от Световния фонд за дивата природа в Румъния.

"Няма мечки, които да зимуват при тези температури. Обикновено те биха яли за да трупат запаси от мазнини и влязат в бърлогите си. Сега те използват енергийните си запаси за да се разхождат наоколо", допълва той.

По това време на годината, когато е нула градуса по Целзий през нощта и 4-6 градуса през деня, те започват да зимуват. "Има много примери за мечки, хранещи се с царевични люспи, които са били пуснати за диви свине. Това е широко разпространено явление и е тревожно за нас, природозащитниците."

Изменението на климата влияе върху възпроизводството, тъй като като мечетата, обикновено се раждат в бърлогите през януари и се хранят с млякото на хиберниралата майка. Малчуганите вече нямат подслон, а майчиното мляко е по-малко богато, което "силно намалява шансовете за оцеляване", коментира Пап.

Пап отбелязва, че "дивите патици и лебедите вече не мигрират. Те запазват енергията си и остават тук, като щъркелите, които правят това все по-често."

А румънските щъркели са като техните западноевропейски братовчеди.

Португалия има десетки хиляди щъркели, които вече не прекосяват Средиземноморието до Африка, съобщи National Geographic през 2016 г., след проучване.

Около 80 процента от щъркелите в региона се събират през зимата в близост до депа за нежелана храна, съобщи National Geographic. "Белите щъркели са били изцяло мигриращи.

Преди 80-те години на миналия век в Испания и Португалия нямаше бели щъркели", обяснява Алдина Франко, еколог от Обединеното кралство, който ръководи проучване.

Не само, че мигрират по-малко европейски щъркели, но и крилата им стават все по-къси, обяснява Буфнила, като се позовава на доклади от Полша. Топлото време донесе и нови видове птици в Румъния.

Полубеловратата мухоловка е започнал да гнезди в Румъния, а в страната се появи втори вид кукувица, голямата качулата кукувица.

Голямата качулата кукувица е паразит, който снася яйцата си в гнездата на други птици и е родом от Турция, Ирак, Испания и Африка.

Едно животно, което процъфтява в топлото време според Световния фонд за дивата природа Румъния е чакалът, който се размножава не само в Румъния, но и в цяла Европа.