Учени от университета в Утрехт, Нидерландия, от Медицински център „Еразмус“ и компанията „Харбър БиоМед“ са идентифицирали антитяло, което напълно предотвратява инфекцията с новия коронавирус. Откритието е от особено значение, тъй като с негова помощ могат да бъдат разработени нови лекарства и потенциална ваксина.

Специфичното антитяло е същото, което възпира вируса SARS да атакува човешки клетки. Учените са установили, че спира и новия Sars-CoV-2 вирус, който причинява COVID-19.

Тествайки своята колекция от антитела, учените установили едно единствено, което се закрепя за конкретна част от двата вируса и по този начин спира размножаването им.

Откритието може да се разглежда като първа стъпка в разработката на изцяло човешко антитяло, с което да се лекува или предотврати заразяването с COVID-19.

„Антитялото, което сме използвали в това проучване е изцяло човешко, което намалява риска от потенциални странични ефекти при лечение с него“, коментира д-р Франк Гросвелд, автор на проучването.

„Изцяло човешкото антитяло“ е различно от конвенционалните терапевтични антитела. Обикновено те се произвеждат в животни, след което се „пригаждат“ към човешкия вид и се инжектират на хора.

Новото антитяло, обаче, е получено от „хуманизирани“ мишки – гризачи, които са били генетично модифицирани да съдържат човешки гени. Това позволява на учените да разработват човешки антитела без да ги тестват на хора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!