Министерството на отбраната на Москва обяви, че ядрена подводница успешно е изстреляла балистична ракета от Бяло море, близо до Северния полярен кръг, отбелязвайки последните от поредицата руски военноморски ракетни изпитания.

В четвъртък официални лица разкриха, че подводницата "Княз Олег" е завършила последния си етап на технически оценки след изстрелване на ракета "Булава".

Ракетата излетя от Бяло море, вътрешно водно тяло в близост до Скандинавия и беше потвърдено, че е ударила по полигона Кура в Камчатка, на повече от 6000 километра източно от Москва.

„Стратегическият ракетен крайцер„ Княз Олег “, като част от държавната програма за изпитания, изстреля балистична ракета „ Булава" от Бяло море. Ракетата е изстреляна от подводна позиция на полигона Кура в Камчатка“, се казва в изявление на военното ведомство, добавяйки, че „ракетните бойни глави са пристигнали успешно в посочения район в предвиденото време“.

Съобщава се, че атомната подводница ще бъде готова за битка във ВМС на Русия до края на годината, като се присъедини към още четири вече разгърнати подводници.

Новината идва само седмици след като военните на страната обявиха успешния изпитателен изстрел на противокорабна хиперзвукова ракета "Циркон".

Снарядът е проектиран да удря надводни кораби на противника, като фрегати и самолетоносачи, както и наземни цели, разположени в обсега на ракетата. Скоростта на ракетите "Циркон" е до девет пъти по-голяма от скоростта на звука и затруднява спирането им от всякакви зенитни системи.

Русия също така преди това разкри редица планове за актуализиране и модернизиране на въоръжените сили на страната, както и продължаващите си усилия за разширяване на нейните ракетни запаси.

Програмата „Бъдещ войник“, известна като „Ратник“ (руската дума за „воин“), включва разработването на роботика и екзоскелети, както и безпилотни летателни апарати.

„По отношение на проекта „Бъдещ войник“ през изминалата година беше извършена обширна работа, съвместно с предприятия от местната индустрия, за включване на нова „роботизирана“ подсистема като част от бойната екипировка на войника“, каза настоящият ръководител на Сухопътните войски на Русия генерал Олег Салюков.

Във вторник Кремъл заяви, че е загрижен от слуховете, че Китай е пуснал собствена хиперзвукова ракета, твърдения отречени от Пекин.
Говорейки пред репортери, прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че неотдавнашните репортажи, че напредналото ядрено оръжие е изстреляно през август, не са причина за безпокойство на Москва.

На въпрос дали Москва би се притеснила, че подобно развитие може да бъде заплаха, представителят на Кремъл отговори, че „не, не се разглежда така“.

„Ние имаме съюзнически отношения с Китай“, продължи Песков.

„Китай развива своите въоръжени сили и своите оръжейни системи, но това не излиза извън рамките на каквито и да било международни споразумения“, добави той.