Технологичната компания “Епъл” премахна приложение, с което протестиращи следяха движенията на полицията в Хонконг. HKmap.live беше достъпно в онлайн магазина на компанията. 

Първоначално от компанията не позволиха пускането му в техния онлайн магазин. Приложението използва данни от протестиращите и полицията, като ги показва под формата на карта.

HKmap.live се появи по-късно за потребителите на “Епъл”, като компанията получи остри критики в китайските медии.

Сега приложението е свалено заради многобройни оплаквания от потребители. “Специалисти по киберсигурност в Хонконг потвърдиха за нас, че това приложение се използва за организиране на засади срещу местната полиция”, пишат от “Епъл”.

Според тях данните се използват също от престъпници, които наблюдават в кои части на града няма представители на властите. Активистите категорично отхвърлят тези твърдения, като посочват, че на подобно основание трябва да се забранят всички приложения за следене на задръствания и полицейски камери в реално време.

Приложението все още е достъпно онлайн през уебсайт и за устройства, използващи “Андроид”.

"Епъл", които се опитват да се харесат на китайските власти, за да получат по-добри достъп до големия местен пазар, станаха обект на сериозни критики заради решението да махнат програмата от магазина си за съдържание, предава БТВ.