Американската компания Kratos Defense Security Solutions показа работата на новата система Kratos Trolley Launch System  (KTLS), предназначена за изстрелване на дрона XQ-58 Valkyrie .

KTLS, по същество носител, позволява на Valkyrie да излита от конвенционални писти или пътища без необходимост от конвенционален прибиращ се колесник, който заема място и консумира гориво, намалявайки полезния товар на UAV.

След като дронът излети, KTLS освобождава спирачни парашути, които позволяват на „катапулта“ да спре да се движи по пистата. Така новата система за изстрелване работи без да напуска пистата.

По-рано беше демонстриран метод за изстрелване на Valkyrie с помощта на ускорители, които се отделят след излитането на UAV. В този случай не са необходими писти и други оборудвани зони. Третият метод все още не е разкрит.

XQ-58 излетя за първи път през 2019 г., основната му мисия е да придружава пилотирани бойни самолети. Дронът може да носи широк набор от оръжия или оборудване във вътрешното отделение и под крилото.

БПЛА има максимална стартова маса 2721 кг, максимална надморска височина 13716 м и обсег на полета до 4828 км.

XQ-58 е позициониран като прост и евтин тактически дрон, който може да играе ролята на „лоялен служител“, да изпълнява самостоятелни мисии или да работи в „пакет“.