Ако по-рано геополитиката се е ограничавала само до необятните пространства на Земята, то днес тя вече е отишла в космоса.

Както пише The Times, докато САЩ проявяват безразличие, Китай планира да създаде опора на Луната, което ще му помогне в бъдеще да противодейства на САЩ в случай на конфликт.

Колонизирането на Луната за Китай днес е не просто романтична мечта, но и нарастващо усещане, че тук ще се разиграват бъдещите войни.

Според The Times миналата година Китай кацна от другата страна на Луната, а тази година изпрати апарата Chang'e-5 до сателита на Земята и това предполага, че Пекин възнамерява да създаде лунна база.

„Какво прави Китай в космоса? Може би в това има известна нотка на стара романтика, защото космическият кораб е кръстен на китайската богиня на луната Чанъе. А също и елемент на научно любопитство и желание за лов за трофеи, съревновавайки се с Русия и САЩ“, пише авторът на материала.

По негово мнение стратегическата цел е да се установи контрол над космическото пространство в лунната орбита, което осигурява излизане в открития космос.

Теоретикът на космическите войни професор Еверет Долман, който преподава военна стратегия в Командния колеж на американските военновъздушни сили, излезе с малко апокалиптична формула: „Който контролира нискатта околоземна орбита, контролира околоземното пространство.

Този, който контролира околоземното пространство, управлява земята. Този, който управлява на Земята, определя съдбата на човечеството.“ И според автора на материала Китай ще се придържа именно към тази стратегия.

„Пространството между Земята и Луната е от голямо стратегическо значение за възраждането на китайската нация“, каза един високопоставен китайски генерал през 2016 г.

И ръководителят на китайската лунна мисия казва: „Ако сега не летим там, въпреки наличната възможност, нашите потомци ще ни осъдят. Ако другите летят, те ще станат стопани.“ Както заключава авторът на The Times, това е причината китайците сега да бързат, докато американците проявяват безразличие.

Доналд Тръмп нареди създаването на космически сили, получи нелепи отзиви, когато заповяда да бъдат облечени в униформи за джунглата и след това загуби интерес към това.

А Джо Байдън, който е фокусиран върху борбата с коронавируса, ще бъде щастлив само ако съперничещите си магнати Илон Мъск и Джеф Безос поемат някои от тежките задачи по изследване на космоса.

„Но дори многомилиардното им състояние не е достатъчно за това. Китай има много по-високи залози от Мъск и Безос, които се конкурират със своите ракети - чии ракети са по-дълги.

Той иска да се утвърди на Луната, което ще му помогне в бъдеще. Ако се вярва на изявленията на висшето военно командване на КНР, господството в космоса се превърна във въпрос на живот и смърт. Новият американски президент трябва да обърне внимание на това. Лунната надпревара продължава.“, обобщава авторът на статията.