В края на 60-те години в Съединените щати започва история, която може да доведе до създаването на ново климатично оръжие. 

Документи, открити в архивите на централата на Централното разузнавателно управление в Лангли, показват, че военните специалисти на агенцията са обсъждали възможността за унищожаване на вражески цели или самия враг с помощта на мълния.

"Оръжието на Зевс"

През 1967 г. известен учен-метеоролог, чието име остава секретно и до днес, предлага на ръководството на ЦРУ своята концепция за контролирана мълния, чиито изхвърляния могат да се използват като оръжие. Това почти напълно би премахнало възможността за идентифициране на тези, които го използват. Разсекретените материали на американското разузнаване показват, че агенцията е приела тази идея доста сериозно. 

Концепцията на учения се основава на факта, че линейната мълния е мощен електрически разряд. Получава се при силно наелектризиране на облаците или земята. Електрическото поле на облака има огромен интензитет - около милион волта / m. 

Когато големи противоположно заредени региони се приближат достатъчно един до друг, някои електрони и йони, преминаващи между тях, създават светещ плазмен канал, през който останалите заредени частици се втурват след тях. Така възниква мълнията.

Подробности за концепцията

Основният увреждащ елемент е трябвало да бъдат изкуствени проводници, състоящи се от йонизирана тел с дебелина няколко хилядни от сантиметъра и дълги няколко километра.

Вярно е, че такъв проводник можеше да се използва само при определени условия: обектът, който трябваше да бъде унищожен, трябва да бъде в епицентъра на гръмотевична буря, където намотката от тел се доставя със самолет и след това се спуска с парашут. 

Според замисъла на разработчика, размотаната жица трябваше да носи мощен мълниеносен разряд с мощност от около 30 000 ампера и да удари целта, без да предизвиква подозрение у врага.

Това "оръжие на Зевс" несъмнено има своите предимства. Първо, малката себестойност: мълнията се "издава" от гръмотевична буря почти безплатно. Второ, удар от мълния не оставя следи след себе си като гилзи, компоненти на ракети или други доказателства за участието на правителството в престъплението.

Експерименти с климатични оръжия

Може би през 1967 г. този план не е изглеждал толкова пресилен: по това време във Виетнам военновъздушните сили на САЩ провеждат експерименталната операция "Попай", използвайки климатични оръжия. 

Провежда се през дъждовния сезон от март до ноември. Същността на операцията е да се повлияе активно на облаците: сребърен йодид е разпръснат от самолетите в дъждовните облаци, което води до обилни валежи. В резултат броят им нараства и става три пъти над нормата. Това на свой ред води до наводняване на оризовите полета, както и до повреда на пътя Хо Ши Мин, по която виетнамските партизани се снабдяват с оръжие и оборудване.

Интересното е, че Агенцията за напреднали изследователски проекти на Министерството на отбраната (DARPA) по-късно експериментира с изстреляна мълния и отива много по-далеч с техния проект Nimbus, създавайки единственото специално съоръжение за изследване на светкавици на открито в САЩ. 

Акцентът обаче е върху фундаменталните научни изследвания и предотвратяването на удари от мълнии. По ирония на съдбата, най-новият самолет на ВВС на САЩ - F-35 Lightning II - беше особено уязвим на тези удари.

„Те твърдяха, че не се интересуват от използването на мълния като оръжие“, каза професорът от Университета на Флорида Мартин Уман пред Tampa Bay Times през 2017 г., след като DARPA спря финансирането на програмата. „Ако генералите са стоели зад нашето изследване, ние не знаехме за това“, добави ученият.

Концептуални недостатъци

Затихването на интереса към концепцията за контролирана мълния е съвсем разбираемо. Колкото и примамливо да изглежда използването на подобно климатично оръжие, конкретно използването на мълния има сериозни проблеми, поради което идеята е изоставена от ЦРУ.

Първо, за да "работи" мълнията, е необходимо да се изчака гръмотевична буря, и второ, за да бъде ефектът от разряда максимален, изкуственият проводник трябва да е в непосредствена близост до целта, което е също не е лесно за постигане.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук