Колко дълго може да живее човек? Въпреки че през миналия век продължителността на живота се е увеличила значително, до голяма степен поради подобряването на медицината, изследванията на учени показват, че хората могат да живеят до около седмото или осмото десетилетие.

Това означава, че типичната продължителност на човешкия живот може да бъде фиксирана: около 70 години, с допълнително десетилетие или повече усъвършенствани медицински грижи и внимателно поведение. 

Някои генетици смятат, че има ограничение от около 115 години и всъщност то е програмирано от еволюцията в нашия геном.

Но какво ще стане, ако човек може да живее не век, а двадесет хиляди години живот. Звучи като научна фантастика, но изследванията в молекулярната биогеронтология могат да ни доближат до това бъдеще. 

Професор Жоао Педро де Магаляес от университета в Бирмингам в Англия показва, че последните научни открития могат да променят нашето разбиране за продължителността на живота.

Идеята за безсмъртието отдавна преследва умовете на мъдреци и учени от хиляди години. Въпросът дали е възможно да направим организма си устойчив на безкрайното време кара науката да върви напред.

Молекулярният биогеронтолог професор де Магаляес представи резултатите от проучване, което подчертава, че дълголетните животни като гренландските китове могат да ни научат как да забавяме процеса на стареене.

Тайната се крие в разбирането на молекулярните механизми, водещи до стареене.

Професорът твърди, че препрограмирането на клетките на генетично ниво може да осигури ключа към дълголетието. Премахването на бариерите пред дългия живот може да доведе до това хората да живеят няколко хилядолетия.

Не бива обаче да забравяме, че прехвърлянето на теорията в реалността изисква разработването на подходящи медицински технологии, които могат да препрограмират клетките на тялото.

Съвременният напредък в тази област отваря вратата за тази възможност, но пътят към увеличаване на продължителността на живота до 20 000 години ще бъде много дълъг.

Професор Магаляес  подчертава, че неговото изследване е само първата стъпка по този път. Фокусът на учените е да се научат как да контролират процеса на стареене, а това изисква време, постоянство и сътрудничество между различни области на науката.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук