Учени от Томск потвърдиха, че разнопосочното мнение за зависимостта на кръвната група на човек и неговата "привлекателност" за комарите, въобще не е мит. 

Това съобщава официалният сайт на Сибирския държавен медицински университет. 

Изследванията потвърждават теорията, че притежателите на първа кръвна група (Нулева) са най-вкусни за кръвопийците: насекомите кацали на кожата на хората с кръв тип 0(I) почти два пъти по-често, отколкото върху кожата на хора с кръв А(II). 

Впрочем, има и други фактори, благодарение на които комарите безпогрешно разпознават "най-вкусния" човек в тълпата. Насекомото също е привличано от високото ниво на метаболизма, повишената температура на тялото, както и от мириси.  

"Колкото по-бърз метаболизъм има човек, толкова повече въглерод той произвежда и става "по-привлекателен" за комарите, защото комарите използват въглероден диоксид като средство за определяне на източника на своята храна. Затова комарът, най-вероятно ще ухапе възрастен, а не дете, бременна жена, хора с висок индекс на телесните мазнини, а също и хора, които полагат много физически труд", се казва в изследването.   

Експертите са изяснили още, че комарите действително се адаптират към суровата действителност и стават по-устойчиви на популярните средства, използвани от хората за защита. 

Именно затова любимият аерозол репелант може внезапно да спре да помага, както и ароматизираните пръчици. 

Жужащите твари не могат да привикнат единствено към ултразвуците. Затова експертите предлагат на хората да се насочат именно към такива видове защита.  

Превод и редакция: БЛИЦ