Коронавируса може да се предава на разстояние от 6 метра, ако носителя се задържи около 5 минути. Това показва ново изследване , проведено в Южна Корея. 

Експертите заявиха, че коронавирусът може да се предава от разстояние, по-голямо от разстоянието, определено от Световната здравна организация най-малко 1 метър и Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) 6 фута, т.е. 1,83 метра.

Проучването показва, че ако човек, носещ коронавирус и някой, който не носи вируса, диша същия въздух за 5 минути на разстояние 6 метра, вирусът също преминава към неносителя, пише NTV.

Изследването е  публикувано в Корейския вестник на медицинската наука. Според изследването, проведено в ресторант в Jeonju, е установено, че човек с положителен тест за корона вирус е влязъл в ресторанта на 17 юни. 

По-късно, в изследването, проведено в Jeonju, беше установено, че само 2 души са положителни за корона вирус, а вторият човек е ученик в гимназията, който влезе в ресторанта и живее в далечните ъгли с другия положителен случай. 

Посочва се, че човекът, който има положителен тест за коронавирус, е търговец и не живее в град Jeonju, докато единствената обща точка на двамата души е да са в ресторанта на около 20 метра разстояние.