Властите в Южна Корея обявиха, че обмислят да затегнат ограничителните мерки, след като през последните 24 часа са регистрирани 629 новозаразени с коронавируса, което е невиждано голям брой от девет месеца насам, когато беше пикът на първата вълна на заразата в страната, предаде News,bg, цитирайки агенция "Ройтерс".

Премиерът Чун Се-кюн изтъкан, че ситуацията е критична, след като заразените продължават да нарастват с тревожни темпове, въпреки повторното въвеждане на правилата за социално дистанциране в края на миналия месец. Правителството ще реши в неделя дали да затегне ограниченията, каза той.

"Изминаха 10 дни, откакто надградихме правилата за социално дистанциране до фаза 2 в района на Сеул, но предаването на заразата все още изглежда неудържимо", отбеляза Чун по време на заседание на правителството.

От новозаразените 295 са в столицата Сеул, уточни Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията. Понастоящем Южна Корея съобщава за общо 36 332 заразени, от които са починали 536 души от началото на епидемията в страната.

Властите са обезпокоени, че кандидатстудентските изпити за университетите, на които почти половин милион ученици са се явили вчера, могат да се окажат още един източник на заразяване.

Чун призова учениците да се въздържат от посещение на рискови места като караоке барове и интернет кафенета, докато празнуват края на изпитния период. Караоке баровете и интернет кафетата са популярни сред учениците в гимназията и преди са били източник на няколко клъстера на коронавирус.

Най-малко 207 000 ученици ще се придвижват из страната за тестове за прием в университети този уикенд и 192 000 през следващия, каза министърът на образованието Йо Юн-хе на пресконференция. "Не е преувеличено да се каже, че безопасността на Южна Корея зависи от взимащите теста", каза Йо.

Съгласно настоящите ограничения във фаза 2, караоке баровете и интернет кафетата могат да работят с ограничени места и трябва да затворят в 21:00 часа. Има близо 30 000 караоке бара и над 9500 интернет кафенета и стаи за игри в цялата страна.