Канадски и американски геофизици откриха нови подробности за последното масово измиране на видовете, свързано с формирането на терасовидните склонове на Деканското плато в Индия, съобщи Лента. Оказало се, че формирането на тези магмени образувания е започнало преди около 68 милиона години и е било предизвикано от вулканична активност не на една, а на две горещи точки. Те възникнали под въздействието на горещи потоци магма под остров Реюнион и Коморските острови на Индийския океан.
Геофизиците са на мнение, че обемът на излязлата на повърхността разтопена материя от земните недра е била съответно 40 млн. и 35 млн. куб. км. Вулканичната активност е приключила съответно преди 20 млн. и 40 млн. години. До своите изводи учените стигнали, след като направили компютърна реконструкция на събитията в мантията на нашата планета, предшестващи образуването на стъпаловидните склонове на Деканското плато.

По-рано съставените от древни магмени скали стъпаловидни склонове на Деканското плато в Индия бяха свързвани с гореща точка в района на днешния остров Реюнион. С формирането на геоложки особености учените свързват масовото измиране Креда-Терциер, когато една шеста от всички видове са изчезнали от лицето на планетата.  

Източник: inews.bg