Приемът на витамин С намалява риска от смърт при К-19 с 68%, твърдят учени на базата на анализ на над 100 изследвания, пише Nutrients.

В рамките на проучването международната група от учени е стигнала до извода, че витамин С облекчава протичането на болестта COVID-19. Използването му позволява броят на тежките случаи да бъде намален, а съответно и на леталните.

За да се съкрати броят на дните, прекарани с апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, на тежкоболните пациенти трябва да се дава всеки ден до 24 грама витамин С.

„Когато имате тежка инфекция, вашият организъм усвоява витамин С много по-бързо, за да поддържа имунната система”, уточнява Анитра Кар – един от авторите на проучването.

Човекът е един от малкото биологични видове, неспособни да произвеждат сами витамин С. Другите животни, които не произвеждат това вещество са приматите, морските свинчета, прилепите, а те също са възприемчиви към коронавируса.

Според екипа, при лечение на пациенти от К-19 витамин С трябва да се приема заедно с антикоагулантите и стероидите. По този начин смъртността сред тежкоболните пациенти може да бъде намалени до по-малко от 5 %.