Предимствата на новия лек тактически самолет Су-75 “Шахмат” са в оборудването и конкурентната цена. Благодарение на тях руският изтребител може да задмине чуждестранните производители, заяви американският автор Марк Епископос в статия за “Нешънъл Интерест”.

Журналистът посочва и други предимства на изтребителя от пето поколение: например, той може да достигне скорост до 1900 километра в час, а бойният му радиус е три хиляди километра. В допълнение, Су-75 “Шахмат е оборудван с двигател "втора степен" и модерна стъклена пилотска кабина.

Руският изтребител може да се конкурира и с чуждестранни аналози по товароносимост: за Су-75 тя надвишава седем тона и позволява окачване на универсални оръжия, които включват ракети РВВ-МД със среден и малък обсег, РВВ-СД, ракети “въздух-земя” от семейство “Гръм“, голям брой бомби - насочвани и неуправлявани.

Руският изтребител пето поколение Су-75 ще бъде създаден без привличане на чуждестранни инвестиции, заяви в началото на септември ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров.

По думите му вече е съставен бюджет с участието на програмите на Министерството на промишлеността и търговията и извънбюджетните средства на “Ростех” и Обединената авиационна корпорация. Не е изключено и чуждестранно участие в създаването на лек тактически самолет, известен като “Шахмат” и “Су-75”.