Русия продължава да усъвършенства една от основните новости на украинската специална операция - високопрецизното оръжие, пишат западни медии.

Сред тях се откроява артилерийският снаряд “Краснопол”. Какво е интересно за този боеприпас и какво го прави фундаментално нов инструмент на бойното поле?

Руските артилерийски боеприпаси "Краснопол" модификация М2 придобиха нови качества. Според списание "Военна мисъл", модернизираните управляеми снаряди са били в състояние да избират цели по време на залпов огън.

По-специално, както се съобщава, по време на тестовете е извършен едновременен залпов изстрел на тези управляеми снаряди от две оръдия по групова цел, състояща се от изведен от експлоатация танк и щит на целта.

Всеки снаряд беше насочен индивидуално - и в резултат на това и двата боеприпаса почти едновременно поразяват близките цели. Така артилерийските боеприпаси се доближават по своите възможности до високопрецизното ракетно оръжие.

Изпитанията на този тип оръжие се провеждат, според официалните данни на Министерството на отбраната, точно на бойното поле - въпреки че най-вероятно става въпрос за снаряди от по-ранни модификации.

По-специално, от това, което Министерството на отбраната демонстрира по-рано с кадри от използването на снаряди Краснопол по време на СВО, може да се припомни ударът по маскиран команден пункт в района на Киев, нанесен още през март.

Друго видео показва унищожаването на танкове на ВСУ през юни, когато украинските войски се канеха да започнат контранастъпление. И в двата случая екипажите на самоходни гаубици 2С19 Мста-С са работили по целта със 152-мм снаряди, а огънят е коригиран от безпилотни самолети “Орион-10”.

Вероятно е имало много повече случаи на бойно използване на снаряди “Краснопол,” тъй като една от неговите характеристики е, че могат да се използват различни руски 152-мм артилерийски системи за стрелба. Те включват както теглените гаубици Д-20, така и 2А65 “Мста-Б”, както и самоходни 2С3М “Акация” 2С19 “Мста-С” и вероятно “Коалиция-СВ”.

Всички те могат да използват високопрецизни боеприпаси, необходимо е само допълнително изчисление на лазерните мерници. Наскоро “Ростех” също съобщи за високата ефективност на управляемите артилерийски снаряди “Краснопол” по време на CBO. Така че случаите на тяхното прилагане далеч не са изолирани.

Регулируемият 152-мм артилерийски боеприпас (в експортната версия 155-мм) "Краснопол" е своеобразна симбиоза на снаряд и ракета. Неслучайно го сравняват с хирургически скалпел, който филигранно „отваря” джобовете на вражеската съпротива. Почти всеки изстрел улучва целта.

Това има много предимства на бойното поле, както по отношение на икономиката на войната, така и по отношение на чисто бойната ефективност. Обичайната консумация на снаряди за поразяване на цели с артилерия понякога достига хиляди. Регулируемите боеприпаси са в състояние да унищожат желания обект с няколко изстрела.

Например, в хода на контрабатарейната битка, за потискане на американските самоходни оръдия М-109 ще са необходими около 900 конвенционални 152-мм снаряда. „Краснопол“ ще се справи с тази задача с използване на не повече от 10 боеприпаса с гарантирано унищожаване на всички вражески оръдия.

Необходимата точност се постига благодарение на възможността за коригиране на боеприпасите чрез аеродинамични кормила в последния участък на полета по лазерната маркировка на целта. За увеличаване на обсега на стрелба снарядът е оборудван с реактивен двигател.

Идеалното разстояние за поразяване на малки движещи се цели, включително танкове, се счита за обхват от около пет до седем километра. Използва се за унищожаване на вражеска бронирана техника и военни съоръжения. Максималният обсег е до 25 километра, най-ефективен на разстояние 16 километра.

Модификацията “Краснопол-Д” принадлежи към класа на коригираните боеприпаси, траекторията им на полет се контролира от отразения лазерен лъч. Ефективното използване се осигурява с помощта на дрон или индивидуален комплект за разузнаване, който включва лазерен далекомер.

Разчетът на комплекса за автоматизирано управление на огъня "Малахит", управляващ "Краснопол", се състои от трима души, които осветяват целта с помощта на лазерен целемер-далекомер. Всеки снаряд работи на собствена честота и не пречи на контрола на другите - следва собствения си лъч. Скоростта на огън може да бъде до осем изстрела в минута, което позволява масиран огън по избрани цели.

„Високопрецизните снаряди се появиха в руската армия отдавна, друго е, че преди те не се използваха често“, разкрива генерал-лейтенант Анатолий Хрульов, бивш командващ 58-а армия. “И същият “Краснопол”, който влезе в експлоатация през 1995 г., не беше използван нито в две чеченски кампании, нито по време на войната с Грузия през 2008 г.

Може би такива управляеми снаряди и да е имало в складове, но никой не е знаел как да ги използва. Освен това нямаше дронове, които да откриват вражески артилерийски батареи и танкове, а наземното разузнаване не можеше да установи визуален контакт с тях”, уточнява той.

Така че е необходимо да се използват конвенционални 152-мм снаряди, като се използват добре познатите методи за контрабатарейна борба. А "Краснопол" за първи път беше ефективно тестван още в Сирия, при това както върху неподвижни, така и върху движещи се обекти - там снарядът се показва отлично.

В условията на специалната военна операция в Украйна „Краснопол“ се оказва универсална „ВСУ-трошачка“, позволяваща нанасянето на точкови удари по определени цели.

Тук има два нюанса - да се избегне смъртта на цивилни и да се неутрализира врага с единични, но високопрецизни изстрели. Няма нужда да се стреля по площ, разпръсквайки фрагменти на стотици метри. Отбелязва се, че това не е единственият тежкокалибрен „снайпер“ на въоръжение в руската армия, има и други.

Заслужава да се отбележи, че снарядите на Краснопол не съставляват целия арсенал на артилерийска батарея - използват се и конвенционални 152-мм снаряди. Първо, управляемите снаряди са доста скъпи, и второ, тяхното използване зависи от характера на бойните мисии, изпълнявани от артилеристите. Съответно решението да се използва едното или другото се взема от командира, както се казва в армията - според ситуацията.

Цената на един боеприпас "Краснопол", според открити данни, вече е няколко милиона рубли. Изглежда много, но е много по-малко от цената на американския аналог M712 “Коръпхед” или американско-шведския M982 “Екскалибур”, които също са по-малко ефективни.

Неслучайно западните страни, участващи в мисията в Афганистан, предпочетоха да използват руския снаряд “Краснопол” за ефективно унищожаване на бункерите на талибаните. В същото време “Краснопол” официално се изнасяше от Русия само за Индия и Китай, водеха се преговори за продажбата им на Франция.

Възможно е високопрецизният направляем снаряд да е достигнал до Афганистан през Украйна, където полуактивни самонасочващи се глави за такива боеприпаси са произведени в предприятието "Прогрес" и дори е започнало масово производство под името “Квитник”, което скоро е ограничено след забраната за всякакви сътрудничество с Русия във военно-промишления комплекс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук