Руските ВКС получават нови възможности за използване на хиперзвуковата ракета "Кинжал". За първи път изтребителят-бомбардировач Су-34 беше използван като носител на боеприпасите, пишат западни медии.

Защо изборът падна точно върху тази машина и до какви резултати могат да доведат подобни иновации в бъдеще?

Руският изтребител-бомбардировач Су-34 по време на СВО използва за първи път хиперзвукова ракета "Кинжал". Преди това за тази цел са използвани само специално оборудвани прехващачи МиГ-31К, както и стратегически бомбардировачи Ту-22М3. Пилотите, изпълнили тази задача, бяха наградени с държавни награди, предаде Министерството на отбраната.

Хиперзвуковата ракета "Кинжал" се използва активно от руските войски за борба с цели в Украйна. Официално първото бойно използване на тези ракети е извършено на 18 март 2022 г. по време на специална операция в Украйна. Тогава руските ВКС унищожиха голям подземен склад с авиационни боеприпаси на въоръжените сили на Украйна в село Делятин, Ивано-Франковска област.

А през май ВКС нанесоха масиран удар с този вид оръжие по обекти в Киев. ПВО не можа да предотврати това и самата американска система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ (пет установки и радар) стана жертва на атаката. Подробно писахме как руска ракета е успяла да нанесе такива щети на система за ПВО от САЩ.

Въпреки ефективността на „Кинжалите“, потвърдена в битки, украинската страна редовно твърди, че унищожава ракети с ПВО. Изявленията на кабинета на Зеленски обаче нямат общо с действителността. Министерството на отбраната посочи, че Русия не изстрелва толкова „Кинжали“, колкото украинските войски свалят в техните отчети.

В експертната общност използването на Су-34 като нова платформа за изстрелване на хиперзвуково оръжие беше оценено положително. Самолетът има своите предимства пред МиГ-31К и ще спомогне за разширяване на възможностите за използване на „Кинжалите“ по време на спецоперацията, смятат експертите.

„МиГ-31 е високоскоростен прехващач, чиято основна цел е борбата с вражески самолети. По-късно машината е модифицирана за изпълнение на други видове задачи, включително за удари с ракети „Кинжал“, казва Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки.

„Използването на МиГ-31К за изстрелване на „Кинжали“ е ограничено от малкия брой на тези машини в експлоатация. В същото време Су-34 е по-разпространен самолет.

В допълнение, този самолет по начало е предназначен за удари срещу наземни цели ", добавя източникът," Всичко това прави Су-34 перспективна платформа за използване на „Кинжал“. Сега е възможно да се прогнозират по-чести атаки с хиперзвуково оръжие по обекти на ВСУ в зоната на СВО.

На свой ред експертите отбелязват, че за да разберем значението на това събитие, е необходимо да се обърнем към миналото. Цялата история на войните може да се опише като история на използването на ударни оръжия и техните носители. Средството за унищожаване "конник" имаше носач, наречен "кон".

Танкът е носач на оръдието. А кулминацията на конвенционалната военна мощ е носачът на носачи - самолетоносачът, на който са базирани щурмови самолети.

Следователно носачът не е нищо повече от платформа, метод за доставка на действителните инструменти за бойни операции. Доставка на оръжия до линията на тяхното приложение.

В случая с "Кинжалите" - линията за изстрелване на ракети. „Кинжал“ се появи от идеята за поставяне на хиперзвукови ракети „Искандер“ на въздушен носител. Това даде редица предимства: увеличен радиус на поразяване, гъвкавост на използване, увеличаване на бойната глава поради намаляване на масата на двигателя и количеството ракетно гориво.

Какво извади наяве украинският конфликт? Не е достатъчно да имате достатъчно ударни оръжия, имате нужда от съответния брой носители (и екипажи). Тези носители в идеалния случай трябва да бъдат: а) поне относително евтини, б) лесни за възпроизвеждане и технологично напреднали, в) универсални, тоест способни да използват различни средства за поразяване.

В този смисъл МиГ-31 не е най-подходящ. Стар самолет, изключително скъп за производство и поддръжка. Тежък прехващач, който с голяма трудност и на малък радиус пренася средство за поразяване („Кинжал“) до желаната линия, което първоначално изобщо не беше предназначено за него.

За използването на "Кинжалите" МиГ-31 трябва да бъде преработен за много пари. Да му се постави мощно окачване. Да се създаде система за използване на нови оръжия. Двигатели за тези машини вече не се произвеждат, единствената надежда е за основен ремонт. Самият самолет не се произвежда, само вече произведени самолети се модернизират.

Платформата, наречена Су-34, разбира се, не е идеална. Той обаче е много по-добър от МиГ-31 в много отношения. Като по-добрата и тежка платформа Ту-22М3. В момента Су-34 се произвежда масово и вече са произведени повече от сто от тях.

Това е единственият модерен бомбардировач, който е в състояние да осигури скоростта, необходима за изстрелване на "Кинжал". Първоначално трябва да осигури окачване на тежки ракети. За използването на "Кинжалите" платформата Су-34 се нуждае само от минимални технически промени. И допълнения към курса за бойна подготовка на екипажите.

Между другото, по-добре е да не се ограничаваме до „Кинжалите“. Следващата ракета за Су-34 може да бъде „Оникс“, известна още като „Брамос“, която Индия вече успешно използва със своите Су-30МКИ. А новото поколение ракетоносци с въздушно изстрелване, разбира се, ще бъде безпилотно. Това бъдеще вече се олицетворява от БПЛА С-70..

„Като цяло използването на Су-34 като носител на „Кинжал“ ще увеличи потенциала за използване на хиперзвуково оръжие. В нашите ВКС тези машини са повече от модифицираните МиГ-31, което ще позволи по-честото поразяване с тези ракети. Основното е, че руската индустрия е в състояние да отговори на нарастващите нужди на армията“, каза Владимир Попов, заслужил военен летец на Русия, генерал-майор.

„Освен това Су-34 има редица технологични предимства пред МиГ-31К. Последният е прехващач, първоначално подготвен за въздушен бой. Използването му като носител на „Кинжал“ стана възможно едва след като бяха направени съответните модификации“, обяснява източникът.

„Су-34 от своя страна първоначално е проектиран да поразява наземни цели. Неговият радар е наточен, за да реши този проблем. Точността на ударите въздух-земя също е по-висока от тази на конкурентната платформа. Теглото и размерите на машината са приблизително съпоставими с тези на МиГ-31К, което позволява използването на самолетите „Сухой“ за разполагане на ракети „Кинжал“, отбелязва той.

„Друго малко предимство на Су-34 е разположението на членовете на екипажа един до друг. Това улеснява комуникацията между пилот и навигатор. При МиГ-31 членовете на екипажа седят един зад друг, което е по-малко удобно“, подчертава експертът.

„Су-34 обаче има един недостатък. Максималната му скорост е по-ниска от тази на МиГ-31. Съответно, по време на изстрелването на "Кинжал" ще трябва да изразходва повече енергия, за да постигне необходимата скорост на полета. Това означава, че обхватът му ще бъде по-малък“, смята генералът.

„Но по-късият обхват няма да бъде критичен проблем. Този проблем се решава чрез разделяне на целите. Грубо казано, Су-34 ще нанасят удари на близко разстояние. МиГ-31 може да се използва за нападение на далечни цели. А за масово изстрелване на ракети е възможно да се използва Ту-22М3 ”, заключва Попов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук