Един от най-мощните квантови компютри в света се намира в Голдън Вали, САЩ, където Honeywell повече от десетилетие изгражда системи, за които се смята, че са следващата голяма стъпка в развитието на технологиите. Сега там се заражда нов квантов компютър за изчисления, заяви Димитър Ганев, съдружник в българската софтуерна компания "И-кард", която е в топ 50 в Европа.

Предвидено е следващата година да има софтуер за „решаване на сложни научни проблеми във фармацевтиката, материалознанието, специалните химикали и агрохимикалите”. Ако днес компютрите използват двоични сигнали от 0 и 1 – т.нар. битове, квантовите изчисления разчитат на недвоични „кюбити”, които съществуват едновременно като 0 и 1, за съхраняване и прехвърляне на данни. Това е своеобразна „суперсила”, която позволява на квантовите компютри бързо да симулират невероятен брой комбинации, например в производствени процеси или молекулярни системи, коментира Димитър Ганев.

Истински големите приложения, които се задават, са разработването на нови животоспасяващи лекарства, на нови материали, използвани за по-дълготрайни батерии в превозните средства, или материали, които могат да се използват за извличане на въглерода от атмосферата. Това са наистина големи проблеми на ниво човечество, които квантовите компютри обещават да решат, подчертава Димитър Ганев от "И-Кард".

Мощността на квантовите изчисления може да разбива пароли и крипто-кодове като „горещ нож в масло”. Затова не е изненада, че първият продукт ще бъде в областта на киберсигурността. Рано или късно обаче квантовите изчисления ще „слязат” на нивото на обикновените компютри. Докато индустриалните, фармацевтичните и приложенията за сигурност са фокусът в краткосрочен план за квантовите изчисления, технологията в крайна сметка ще засегне и персоналните компютри, коментира още Димитър Ганев.