С близо 40 процента е скочила цената на агнешкото месо в община Сандански заради Великден. Килограм българско месо се търгува на цена от 27 лева, установи репортерска проверка вчера. Миналата година цената бе около 19.50 лв.

В момента фермерите от района предлагат агнешкото живо тегло на цена между 10 и 12 лева на килограм, като в тази цена е включена и обработката на агнето. Обикновено за последното услугата е 20 лв. за животно, пише struma.bg.

„Цената на живото тегло се определя от животновъдите, а не от пазара. Отглеждам овце от десетина години. За първи път ще продаваме агнета на цена от 10-12 лева за кило живо тегло. Или по груби изчисления едно агне от 20 килограма излиза на цена 200-240 лева.

Миналата година беше 120-150  лева, при 8 лева за килограм живо тегло”, обясни фермерът от Сандански Цветан Христов.

Според него цената е съобразена със скока на житото, фуража и брашното. 

Факт е обаче, че в Сандански скокът на цената на българското агнешко месо се случва броени дни преди най-големия християнски празник Великден, а не преди това. Вчера в месарските магазини  агнешката глава се предлагаше на цена от 6.00 лева за килограм, а агнешките комплекти с дреболиите  вървяха на цени от 15.50 лв. за килограм охладени.

По-евтина е цената на замразена карантия, но дори и при нея цената е 14.50 лв. в големите търговски вериги.

От няколко години фермери вече предлагат и услугата – цяло печено агне в тава. Но там цената вече е 30 лева на килограм, защото едно агне от 20 килограма стига 600 лева.

Традиционното празнично поскъпване на най-търсеното месо за Великден накара местните жители да сравняват със Северна Македония, където често ходят на пазар. Цената  на агнешкото там е с близо 30-40%  по-ниска.

Килограмът на трупното агнешко на пазара в Струмица е само15 лева килото,  агнешка главичка е 3.00 лв. на бройка, а 5.00 лева е карантията. Проблемът е, че купено там месо не може да се вкара у нас, по празниците дори  ветеринарният контрол на граничните пунктове е затегнат и от двете държави, за да се предотврати нелегален внос. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук