Десет изненади поднесе вотът за 45-ото Народно събрание още до 13 ч., пише Стандарт нюз бг.

1. Активността

Опашки пред урните у нас и в чужбина се извиха от ранни зори въпреки дъждовното време.

Цяла седмица социолозите вещаеха рекордно ниска избирателна активност и обясняваха, че прогнозите са невъзможни, защото пред урните ще излязат в добрия случай 2,8 млн. избиратели, в лошия – 2,4 милиона.

Народът обаче ги опроверга. В 11 ч. активността бе 12,5 на сто – колкото бе и на миналите парламентарни избори. През 2017 година бюлетина пуснаха 3,6 млн. избиратели, активността за деня бе 54,07%.

Президентът Радев се удиви на масовото гласуване, много от партийните лидери – също.

2. Хората бягат от социолозите

Хората масово отказваха да участват в анкетите на социолозите. Директорът на „Алфа рисърч” Боряна Димитрова се принуди да излезе с призив към избирателите да не бягат от анкетьорите, защото неучастието им в екзитпола изкривява данните.

3. Трудности с машините

Митът за по-доброто машинно гласуване рухна. Оказа се, че на много места в страната има проблем с устройствата. 10 машини изобщо не стартираха. Емблематичен бе примерът във Велико Търново.

Около 09:30 гласуването в 4 МИР с машини бе спряно и продължи само с хартиени бюлетини. По обяд заради проблеми спря и вотът с машини в Добрич.

4. Рекордна активност в Турция

На фона на мрачните данни, че Турция се нарежда на трето място в световен мащаб, след Индия и САЩ, по брой на заразените от коронавирус, активността в съседната държава бе рекордна. Пред секциите се извиха огромни опашки от наши сънародници, които искат да гласуват

5. Доган и Карадайъ гласуваха знаково

Знаково гласуване в 9 ч. направиха почетният предесдател на ДПС Ахмед Доган и лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Доган гласува в София и вдигна палеца на победата, а Карадайъ пусна точно в 9,09 ч. бюлетина в Кърджали.

6. Борисов гласува без камери

Премиерът Бойко Борисов за първи път гласува без камери. Съпроводен само от пиара си Севделина Арнаудова той пусна бюлетина в Банкя, обяви че това са най-скъпите избори, провеждани досега и отиде да запали свещ в Дивотинския манастир.

7. Цветанов спази традицията на ГЕРБ – от храма пред урната

Цветан Цветанов може да е конкурент на ГЕРБ, но спази традицията предишната си партия като от урната отиде право в храма във Велико Търново..

8. Радев избра деня на вота за удар

Президентът Румен Радев избра деня на вота, за  да коментира шпионския скандал. Той индиректно удари управляващите като заяви:

"Ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците и злепоставя тежко България"

9. Мобилните урни сработиха

Най-голямото притеснение на ЦИК и изборната администрацията, че мобилните урни няма да сработят, също бе опровергано до 13 ч. Общо 283 са подвижните избирателни секции в страната, 46 от които обслужват карантинирани лица.

От СДВР изготвила специализирани маршрути за движението на автомобилите, които превозват членовете на подвижните секционни избирателни комисии до адресите на избирателите. Мобилните урни се движеха дори с таксита.

10. Христо Иванов отново се завъртя

Един от най-запалените по последно поддръжници на машинния вот- съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, демонстративно показа хартиената си бюлетина, която пусна на вота.