"Въвеждането на машинното гласуване има един основен проблем в света, това е доказано, че увеличава недоверието в изборния процес". Това заяви пред БНР политологът и изборен експерт Даниел Стефанов и уточни, че политиците в България не са си дали сметка за това.

Той сподели, че вярва, че няма по-честен избор от този, проведен с хартиени бюлетини.
"Нямаме достатъчно гаранции, че машинният вот може да бъде напълно защитен. Основният проблем е, че българската държава няма капацитета да контролира целия процес, българската администрация няма контрол върху изборния процес - върху софтуера и хардуера на машините.

Говорим за сертифициране на машините, но в България никога не е имало одитиране на машините, защото това означава проверка на целия процес по инсталиране на софтуера, доставка на машините в секционните комисии и проверка на място - това никога не е правено и сега няма да бъде направено.

Разчитаме на няколко технологични доказателства, подадени от фирмата доставчик, че машините не могат да бъдат манипулирани, това е по-скоро надежда, че изборът няма да бъде манипулиран".

Политологът изрази очакване изборите на 11 юли да бъдат честни, открити и сравнително добре организирани, но коментира:

"България направи въвеждането на машините за гласуване по начин, който вероятно би бил абсолютно неприемлив за нормалния свят. Всички добри практики, които са заложени в един процес на внедряване на технологии, в България бяха нарушени".

По думите му изборите у нас винаги са трудно организирани, но са успешни единствено заради индивидуалните усилия на отделни хора в институциите.

Стефанов смята, че след парламентарните избори трябва да бъде постигнат политически и обществен консенсус за промяна в Изборния кодекс, в който да бъде записано, че всяка съществена промяна започва да действа от по-следващите избори, за да се прекрати изкушението на политическите партии да променят правилата на играта в движение.