Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов ще бъде водач на листата във Велико Търново, където ще се изправи срещу Делян Пеевски. Той лично регистрира листата в Районната избирателна комисия в 9:00 часа тази сутрин, съобщава БНТ.

Наложи се да направим тази промяна, защото разбрахме, че г-н Пеевски ще бъде номиниран от този район, заяви Иванов, който в предишните избори водеше листите в Пловдив-град и 25-и МИР в София. Той запазва позицията си в София и за изборите на 14 ноември.

Аз се кандидатирам тук, за да можем да поставим всички въпроси пряко на Делян Пеевски и ще го поканим на дебат, за да започне да говори, каза той.

Иванов посочи, че ДПС са притиснати в ъгъла, защото за първи път от 30 години участието им във властта се поставя под съмнение в резултат на твърдата позиция на "Демократична България".

В международен план ДПС изпадат в много тежка изолация и очевидно решават да покажат, че няма да си изоставят позицията.

Вадейки Пеевски на преден план, от една страна те му осигуряват имунитет. От друга заплашват всички онези, срещу които той има компромати в магистратурата, в службите, в публичния живот, в бизнеса, че ако посмеят да се увлекат от идеите за някакви промени и да разхлабят своята лоялност към задкулисието, той е тук и може във всеки един момент да проговори, каза той.

По думите му, битката на тези избори ще бъде символна, защото Велико Търново е сърцето на българската държавност.

Търново е конституционната столица на България. Тук е приета Търновската конституция, тук е основана българската държавност като демократична, публична, правова държава. Пеевски е отрицанието на всичко това. Той е олицетворение на модела, който подменя законността, конституционализма, публичността с корупция и задкулисие, заяви Иванов.

Очаква ни национална конференция до края на годината, на която ще се реши кой ще бъде лидер на партията. Никой не е абониран за пост, каза още Иванов, след като Методи Лалов поиска оставката му след изборите.

В социалната мрежа Лалов написа, че оставки следва да подадат и "немалка част от Изпълнителния съвет на "Да, България", в частност Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева".