Демократична България" подкрепи кандидатурата на Лозан Панов и Мария Касимова за президент и вицепрезидент. Защо?

Това е един ценностен избор, ценностно решение, защото и двамата са органичната общност, която ние представляваме. Много е важно да се разбере, че г-н Панов е независим кандидат. Инициативният комитет е създаден от истински независими хора. Когато проф. Герджиков каза, че той не бил кандидат на ГЕРБ, неговият Инициативен комитет беше оглавен от депутат на ГЕРБ. Щеше да е смешно, ако не е толкова тъпо", заяви пред България Он Ер председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той припомни, че Лозан Панов е магистрат и е деполитизиран по закон.

"В неговия случай има много висок стандарт на независимост, който за нас е изключително важен, защото президентът трябва да е такъв. Трябва да си даваме сметка, че наистина се намираме в безпрецедентна ситуация, в която не просто има президентски избори, но и парламентарни", допълни Иванов.

Попитан, ако Лозан Панов не стигне до втория тур на изборите, кого ще подкрепят, той отговори: "Това ще решат нашите колективни органи, защото за нас това е много важно. Опитваме се много внимателно да фокусираме вниманието на българското общество към факта, че има два типа субекти в българския политически живот - едните са реални партии и коалиции, които са с много ясно излъчване на представители, носене на отговорност, гаранция за прозрачност. 

Има проекти, които след това се превръщат в неясни центрове на власт, никой не знае кой отговаря за тях, как са се появили, те за какво отговарят. Тази разлика е много важна за нас. Мисля, че Лозан Панов ще бъде на втори тур."

"Започнахме от ситуация, в която изглеждаше, че Румен Радев ще си продължи мандата. Но в един момент се оказа, че има конкуренция, има интрига и най-вероятно ще има втори тур. Нормално е в тези 10 дни, в които се разкри тази картина, фокусът да е натам. И все пак вярваме, че решението на големите проблеми на България ще се търси в парламента. 

Голямата задача е възстановяването на парламентарната република, не излъчването на силен президент. Румен Радев се превърна в такава - доста овластена, което рискува да създаде нов център на власт, който не е гаранция за прозрачност и отговорност", категоричен е лидерът на "Демократична България".

От думите му стана ясно, че от партията му са готови за нормален коалиционен формат.

"Навлизаме в ситуация, в която парламентът ще има вместо един голям - ще има много средни. Да, ще има победител, да, ще има две формации, които са с някакво откъсване с няколко процента от останалите. Това всичко ще изисква коалиционен формат. И ние много ясно залагаме на задачи, разписани със срокове. Ние сме гарант, че това ще се случи. Готвим се за такъв процес, той ще отнеме време, ще изисква усилия и това е нашият фокус. 

Заедно с нашите съмишленици от "Продължаваме промяната" сме готови да влезем в този процес, но за да започне - трябва да имаме отговорите на няколко въпроса. Трябва да имаме пълни програми и да видим сектор по сектор какви са визиите. Трябва да имаме много ясно разположение на политическия терен.

За да има дълбока промяна в България - една от предпоставките е ГЕРБ и ДПС, носителите на корупционния вирус. Трябва да останат извън възможността да влияят върху решенията", подчерта Христо Иванов.

И добави, че когато стане ясно, че тези две партии остават извън управлението - са готови да преговарят.

"Има такъв народ" тръгна против цялата тази логика, която се опитва да изложи. И неслучайно стигнахме до това да има трети избори. При всичките махленски клюки, които се опитват да произвеждат, дори те не успяват да ме обвиняват в това, че сме искали постове. Казахме и ще продължим да казваме "не" на всеки такъв подход, защото искаме да видим хора, които са се доказали със своята биография, че могат да носят отговорност за тежки реформи и решения. Искам да видим цялостно решение, смислени разговори. 

Ще видите, че резултатите на изборите ще потвърдят нашата правота и ще санкционират поведението на "Има такъв народ", заради техния опит да тръгнат против всякаква здрава логика на европейската парламентарна традиция. Това не са неща, за които Христо Иванов и Тошко Йорданов спорят, това са неща, срещу които група сценаристи тръгват срещу цялата европейска цивилизация", посочи той.

"Бих изчакал още малко те да стабилизират своите отношения по отношение на ГЕРБ и ДПС. И трябва да видим какъв ще бъде резултатът от изборите. Тогава ще седнем и ще проведем класически разговори за коалиция. Очевидно имаме възражения с "Има такъв народ", но нашите критики са принципни.

Ние не се занимаваме да сочим с пръст един или друг, както колегите правят. Нас ни интересуват каузите. Политиката е професионално занятие. Накрая ще се наложи те да влязат в този формат, който ние описваме. Ще има преговори", сподели той.