В 44-ото Народно събрание ние подкрепихме ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, и декларацията на 44-тия парламент.

Искам да ви уверя, че и в 47-то Народно събрание ще препотвърдим тази наша позиция. Ние също желаем присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, но: при изпълнение на договора; при спазване на написаното в декларацията; при прекратяване на езика на омразата и преследването на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание; при отчитане на историческата истина за България и отчитане на националния ни интерес.

Уверяваме ви, че няма да остъпим от тази позиция, която сме заявявали от 44-тия парламент досега. Знаем, че очакванията към 47-то Народно събрание са огромни по този въпрос. Тази тема може би ще е първата международна, с която ще се занимава следващият парламент. В наше лице имате хора, в които напълно ви разбират и няма да отстъпят от това, което досега сме заявявали: да на членството на РС Македония в ЕС, но не за сметка на българския национален интерес и на вашите права.
 
На срещата от страна на БСП присъстваха и: зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин; водачът на листата на "БСП за България" в Благоевград проф. Георги Михайлов, водачът на листата на левицата във Враца - Александър Симов и третият в листата на коалицията в 23-ти МИР - Велизар Енчев.