„Резултатът от изборите не особена изненада, защото не се различава кардинално от това, което беше преди три месеца. Истината е, че ерата на ГЕРБ за добро или за зло приключи, отива си от политическата сцена“, коментира проф- Огнян Герджиков в предаването „Лице в лице“. Според него никога повече ГЕРБ няма да заеме водеща роля в българската политика. 

„Оказва, се че НДСВ е люпилня на кадри, за съжаление самата партия вече е в небитието“, отбеляза той за министрите в проекто-кабинета на „Има такъв народ“ (ИТН).

„Има добри кадри, и в предходния и в настоящия служебни кабинети има представители на НДСВ, в планирания също“, обясни проф. Герджиков.

„Николай Василев е много добра идея, той е професионалист, има и натрупан политически опит. Той би бил един чудесен премиер“, смята проф. Герджиков.

„През април политиците не издържаха изпита, сега са на поправителна сесия, ако се провалят това ще е тежък печат върху българската политическа класа“, отбеляза той за възможността да не се състави правителство и след тези избори.

„България има нужда от правителство, макар че за мен няма да е фатално, ако не се състави, защото още известно време няма да имаме парламент. Това от известна гледна точка е добре, тъй като няма да се фабрикуват некачествени закони“, посочи проф. Герджиков.

Ако отново се стигне до избори, според него най- добрият вариант е да бъдат две в едно – заедно с президентските.