На 28 април 2021 г., от 09.00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание "Има такъв народ".

Това съобщиха от президентството.

По-рано този месец Румен Радев проведе консултации в сградата на президентската институция.

Той се срещна с представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“, "БСП за България", „Движение за права и свободи“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. След което връчи мандата на ГЕРБ - най-голямата парламентарна група. ГЕРБ-СДС върнаха мандата на президента.

Експерт посочи защо Радев въпреки растящия си страх трябва незабавно да връчи мандат на ИТН

Днес бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров коментира в интервю за БНР, че Радев трябва незабавно да връчи втория мандат след заявлението, че той няма да се осъществи.

„Посоченият от парламентарната група на тази партия кандидат за министър-председател ще изиграе ролята на пощенски гълъб. Формално ще приеме мандата и веднага ще го върне. В този смисъл президентът няма какво вече да чака. /…/ Практически президентът вече няма полезен ход. Той трябва да действа незабавно.“

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!