Президентът Румен Радев вече си търси министри за служебно правителство, съобщава „Труд”, позовавайки се на информация от двама от номинираните. Според тях това е причината да не бърза с връчването на втория проучвателен мандат, тъй като му е необходимо време да намери подходящи хора. 

Задачата е доста трудна, доказа го търсенето на министри за първия служебния  кабинет, формиран от президента през януари 2017 г. По темата вече текат облози.

Очакванията са, че Радев ще заложи на секретари и съветници. Като най-вероятен бъдещ служебен премиер е сочен секретарят по сигурност и отбрана ген. Стефан Янев. В предишното служебно правителство той бе вицепремиер и министър на отбраната. 

Секретарят по социални политики Гълъб Донев също бе в първия служебен кабинет. В него министър на финансите бе Кирил Ананиев. В рамките на две седмици президентът Радев трябва да е готов със служебно правителство.

В конституцията не е посочен срок, в който Радев трябва да даде втория мандат. Юристи коментираха, че това можеше да стане още в петък, след като ГЕРБ върнаха първия проучвателен мандат.

Ако действаше така експедитивно, както при консултациите с парламентарните групи и с връчването на мандата на ГЕРБ, още на следващия ден, президентът можеше да даде мандата на втората по численост група в НС “Има такъв народ”.

Още повече, че днес сутринта председателят на партията Слави Трифонов съобщи чрез пост във фейсбук, че няма да вземат мандата, а ще го откажат на секундата.

Почти сигурно е, че и третият опит ще бъде неуспешен. С разпускането на Народното събрание е обвързана датата за следващите парламентарни избори. В чл.99, т. 5 е казано следното: Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3.

Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание. Срокът по чл. 64 ал. 3 е най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното Народно събрание.

Ако президентът покани “Има такъв народ” до края на тази седмица, то за третия мандат има 7 дни за връчване и още толкова за връщането му. Следователно парламентът може да бъде разпуснат на 13 или на 14 май, а следващите избори да са на 4 или 11 юли.