„Няма проблем със съхраняването на машините за изборите. Складът се охранява от жандармерията“. В това увери пред говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, предаде БНР.

По-рано тази седмица от ЦИК алармираха правителството, че договорът за съхранението на изборните устройства изтича и те могат да останат извън склада където сега се намират

Тя подчерта, че е много важно избирателите предварително да са наясно с избора, който ще направят.

След това ще има долу вдясно в синьо бутон към избори за НС, ще се визуализира бюлетината за народни представители. След като гласоподавателят избере партия или коалиция, ще станат активни кръгчетата с номерата за предпочитан кандидат. Има и бутон „преглед“, ще има възможност избирателят да се върне назад за промяна и в двете бюлетини.


Отдолу вдясно с бутон „гласуване“ ще се завърши гласуването, допълни говорителят на ЦИК.След като се стартира устройството за гласуване посредством картата, ще се покаже екран с три полета с изписани опции за гласуване. Първото поле е с двата вида избори. След като избирателят маркира полето с пръст, то потъмнява. Долу вдясно ще има бутон „потвърди“.

След като направи този избор, той няма да може да се върне назад. Ще се покаже нов екран за повторно потвърждение или за отказ. След второто потвърждение ще се визуализират бюлетините. Когато изберат да гласуват и в двата вида избори, най-напред ще се визуализира бюлетината за президент и вицепрезидент, тя ще бъде в две страници, отбеляза Матева

Ако се гласува и на двата вида избори, ще се разпечатат две контролни разписки. Тази за президент ще е по-къса. Двете разписки ще се пускат в една и съща кутия.

Матева призова хората да изчакат да чуят звуковия сигнал, който ще обозначи краят на разпечатване на разписката.

В чужбина ще бъдат разкрити над 750 секции. Около 56 000 са подадените заявления за гласуване от нашите сънародници зад граница, допълни тя.