Централната избирателна комисия днес провежда втори експеримент за изцяло машинно гласуване - за него е избрано софийското село Доброславци, съобщи БНР. Симулацията ще се състои в сградата на кметството, където и инсталирана машината.

"Лично нищо не сме организирали. Само казаха, че ще дойдат от ЦИК, ще донесат машина." - поясни кметът на селото Светла Крумова.

Няма да има ограничение за желаещите пълнолетни граждани от целия район Нови Искър, към който е и село Доброславци, да опитат гласуването с машина, увери Крумова.

Гласоподавателите на село Доброславци са близо 1000. Провеждането на експеримент за изцяло машинно гласуване именно в това село е по предложение на Цветозар Томов, заместник-председател на Централната избирателна комисия с аргумента.

"Подбрахме Доброславци, защото има резултат, съотношение между гласували и негласували, което е приблизително такова, каквото е националното", поясни той.

Цветозар Томов посочи, че ще се изисква информация за възраст и дали лицето някога е гласувало с машина, за да се види дали ще има разлика в начина на боравене с устройството при хората, които са гласували с машина на 4 април, и при тези, които не са го направили.

При експеримента ще се установи какво е времето за гласуване на един гражданин и времето на техническите паузи между две гласувания.

Централната избирателна комисия проведе своя първи тест за машинно гласуване в четвъртък в Народното събрание.

Експериментите за гласуване с машини се правят, за да се провери колко гласоподаватели могат да гласуват с една машина в секция на парламентарните избори на 11 юли и дали има нужда в някои секции да бъде поставено повече от едно устройство.