След 69 дни управление най-важното е това, че служебното правителство се справи с организацията на изборите на 11 юли. Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред bTV.

"Пак благодаря на всички ангажирани институции и хора, най-вече органите на МВР. Имаше честни избори, където българите отговорно дадоха вота си. Показаха на критиците на машинния вот, че са достатъчно интелигентни и образовани да се справят", заяви той.

Запитан защо мнозинството не иде до урните, Янев отвърна: "Давах предупреждения още в предизборната кампания - партиите трябва да намерят начин посланията им да стигат до хората и да се чуят желанията на хората. За жалост не видях този диалог, а напротив".

"Оценката за работата на Гешев и неговото ръководство я дадоха хората миналата година на площадите. Аз смятам, че оценката им не е променена. Хората искат оставката, за да има справедливост в държавата. Гешев за 1 година не показа различен тип поведение. В мотивите на Рашков, които представи на министър Стоилов, има достатъчно данни, даващи основание да се търси такъв вид поведение", добави той.

Янев изтъкна, че не може да се ангажирам с доказателствената част, тя е работа на юристите. 

"Всяко едно действие е политическо или не според трактовката. От гледна точка медийните публикации са свързани с тази част за уронване на престижа на съдебната система. На базата на много медийни публикации може да се извади такъв извод". 

Запитан дали работата на министрите се е отразила на резултата на партия ГЕРБ, той отговори: "От самото начало министрите с действията си показахме, че сме надпартийни личности и действаме надпартийно в рамките на закона".

На въпрос прав ли е Бойко Борисов, че вътрешното министерство са правили параван за ИТН, Янев каза: "Категорично не! Нито имам такава информация, нито предполагам, че Рашков или който и да е си е позволил такъв тип поведение".

Той коментира и изявлението на ГЕРБ, че е имало преливане на гласове от ДПС към ИТН: "Не съм чувал. Нито изявленията на ГЕРБ съм чул, нито съм чул за практики и преливания".

Относно твърдението на Борисов, че над 3 хил. представители на ГЕРБ са били привикани на разпит, Янев заяви: "Ако е вярно това твърдение на Борисов, то това не говори добре за тях".


"Не съм получил покана да оглавя редовен кабинет. Поканата не бива да се прави към личности, а да е на база приоритети, програма, коалиция и пр. Всичко това предстои да бъде изработено от партиите. Когато това е ясно като основа, тогава могат да се обсъждат личности", категоричен бе той.