В 13-та секция в столичното 55 Средно училище "Петко Каравелов" изборният ден все още не е започнал, защото машината за гласуване е повредена. На място има техници от фирмата, която ги поддържа. Все още установяват причината, предава БНР.

Председателят на комисията отказва коментар. Пред секцията се е събрала опашка от желаещи да гласуват, които вече са изнервени. Някои чакат повече от час.

Изборният ден е започнал нормално в 652-те секции на територията на Варна и региона. Една машина за гласуване не работи, тя е в секция на територията на Варна. 

Там ще се гласува с хартиени бюлетини,съобщиха от Районната избирателна комисия.

С проблем започна машинното гласуване в Област Велико Търново. Машината в секция № 2 в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите в проблемната секция гласуват с хартиени бюлетини, посочи  редседателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев.

В Бургаска област една секция премина на хартиени бюлетини заради дефектирала машина. 

В 5 избирателни секции в страната машинното гласуване бе прекратено заради технически проблеми и бе взето решение да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Решението е взето от ЦИК още вчера вечерта, когато са получили сигнали за проблеми с машините. Секционните комисии са в Полски Тръмбеж, София и Велико Търново.

За първи път на тези избори, според последните поправки в Изборния кодекс, във всички секции както в страната, така и в чужбина, ще се гласува с машини. Правилото важи само за секции с над 300 избиратели.

В 9 401 секциите в страната ще се гласува машинно. С машини ще се гласува и в 273 секции, като за вота в чужбина са осигурени 421 машини. По две устройства заради големия брой избиратели ще има в 1115 секции у нас и в 148 - зад граница. За да се осигури изпълнението на Изборния кодекс бяха закупени още машини за гласуване.

Решението за преминаване от машинно гласуване към такова с хартиени бюлетини може да се взима единствено и само от ЦИК на база сигнал на СИК и РИК.

По закон - във всяка секция трябва да има съответстващ на избирателите брой бюлетини. Отпечатани са над 7 млн. и 400 000 бюлетини.

В секциите с по-малко от 300 избиратели по списък ще се гласува с хартиена бюлетина. Машинно гласуване не се произвежда и при гласуване с подвижна избирателна кутия в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.